SIG speelt in op de toenemende vraag naar duurzame verpakkingen

SIG: 'Drankenkarton is de verpakking van de toekomst.'

SIG speelt in op de toenemende vraag naar duurzame verpakkingen

SIG werd 170 jaar geleden opgericht in het Zwitserse Neuhausen, waar nog steeds het hoofdkantoor is gevestigd. Het bedrijf was actief in verschillende sectoren. In 1906 betrad SIG de markt voor verpakkingsmachines en legde daarmee het fundament voor wat het nu is: een mondiaal toonaangevende leverancier van de meest duurzame, innovatieve, snelle en flexibele verpakkingsoplossingen in aseptisch karton, pouches en bag-in-box voor verschillende categorieën en kanalen.

SIG - for better. Deze woorden staan voor de ambitie van de 9.000 medewerkers van het bedrijf om snel en effectief in te spelen op de behoeften van klanten en consumenten in meer dan 100 landen. SIG helpt o.a. met duurzame verpakkingen haar klanten om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.Met innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen speelt het bedrijf in op de toenemende vraag vanuit de samenleving naar duurzame verpakkingen. Met deze verpakkingen helpt SIG haar klanten bovendien om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren en te voldoen aan de steeds strengere regelgeving. 

Innovatieve cultuur

Hierom staat een innovatieve en een op een duurzame toekomstgerichte cultuur centraal bij SIG. Dit heeft de afgelopen jaren al geresulteerd in belangrijke innovaties. Neem de aseptische kartons. Uit onafhankelijke zogeheten life cycle analyses (LCA’s) blijkt dat deze verpakkingen een 28 tot 70% lagere CO2-voetafdruk hebben dan andere verpakkingen, zoals plastic of glazen flessen, of aluminium blikjes. Levensmiddelen die zijn verpakt in aseptische kartons van de verpakkingsproducent behouden hun kwaliteit zonder gebruik van conserveermiddelen of koeling, en dat scheelt natuurlijk heel veel energie. Met innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen speelt het bedrijf in op de toenemende vraag vanuit de samenleving naar duurzame verpakkingen.Andere voorbeelden zijn de tethered caps, de door SIG ontwikkelde dopjes die aan de verpakking vastzitten. Deze zijn vanaf 2024 verplicht in Europa, maar SIG heeft ze nu al op de markt gebracht. Of neem papieren rietjes, een andere primeur van SIG.

Verpakkingsmateriaal zonder aluminium laag

Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid is het assortiment aseptische kartonnen verpakkingsmaterialen zonder aluminium laag. SIG had in 2010 een wereldprimeur in de sector met de introductie van aseptisch karton zonder aluminium laag. Als antwoord op de groeiende vraag naar duurzame verpakkingen ontwikkelde SIG ook aseptisch kartonnen verpakkingsmateriaal dat voor 100% bestaat uit hernieuwbare, forest-based materialen (via een mass-balance-systeem). Dit verpakkingsmateriaal bevat 82% FSC-papierkarton dat licht buiten houdt; een dunne, forest-based  polymeerlaag beschermt de inhoud tegen zuurstof en vocht en zorgt ervoor dat de smaak behouden blijft. SIG neemt met dit volledig hernieuwbare aseptische drankkarton, dat wordt gebruikt voor zowel vloeibare zuivel als zuurstofgevoelige producten zoals sappen en plantaardige dranken, een duidelijke voorsprong op de concurrentie. Deze baanbrekende verpakking past in het “Design for recycling-principe”, waarbij alle SIG-verpakkingen moeten bijdragen aan de circulaire economie en na gebruik volledig recyclebaar moeten zijn, zodat hoogwaardige materialen in omloop blijven.

SIG ontwikkelde aseptisch kartonnen verpakkingsmateriaal dat voor 100% bestaat uit hernieuwbare, forest-based materialen (via een mass-balance-systeem).

 

Recyclingcapaciteit

De verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst beperkt zich niet tot het ontwerpen en produceren van de beste en meest duurzame drankenkartons. Samen met klanten en partners uit de sector zet SIG zich in om de recyclingcapaciteit en inzamelingssystemen uit te breiden. Een voorbeeld is de investering van het bedrijf in een recyclingfabriek in het Duitse Keulen die PolyAl – het dunne laagje plastic en aluminium dat in een deel van de pakken zit – te verwerken tot granulaat voor de productie van circulaire producten die virgin plastic kan vervangen. 
Inmiddels worden drankenkartons in 20 papierfabrieken in Europa gerecycled. Deze hebben een gezamenlijke capaciteit goed voor het verwerken van al het drankenkarton dat nu wordt ingezameld. De komende jaren worden bovendien nieuwe recyclingfabrieken geopend, zodat nog meer drankenkartons kunnen worden gerecycled. Want dat het gebruik van drankenkartons de komende jaren snel zal groeien is zeker: drankenkarton is de verpakking van de toekomst.

Artikel delen