Duurzaam verpakken speelt ondergeschikte rol

Bjorn de Koeijer van de Universiteit Twente is13 december jl. gepromoveerd met een proefschrift over de kloof tussen strategische en operationele duurzaamheidsdoelstellingen van ondernemingen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat op het gebied van verpakkingen nog niet zo veel van de duurzame ambities terecht komt. ‘Bij de ontwikkeling van product-verpakkingscombinaties spelen duurzaamheids- of circulaire overwegingen een ondergeschikte rol. Meestal hebben marketeers een doorslaggevende stem. Heel veel aspecten spelen een belangrijke rol: kosten, efficiency, maar ook verpakkingslijnen die al in de fabriek staan. Duurzaamheid legt het daar bij af’, constateert De Koeijer in zijn onderzoek. Als oplossing beschrijft hij in zijn proefschrift de rol van een Sustainability Guardian, een hoeder van de duurzaamheid in ontwikkelingsprocessen voor productverpakkingen.

De Koeijer deed eerder onderzoek voor het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en het Topinstitute Food & Nutrition (TiFN). Het betrof onderzoek naar ontwerptools voor innovatief en duurzaam verpakken. De Koeijer is de eerste onderzoeker uit het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het KIDV en TiFN die is gepromoveerd.

 

 

 

 

 

Reacties

Reactie toevoegen