3 vragen aan … Ton de Graaf, European Enterprise Manager bij Packsize

Ton de Graaf Packsize golfkartonnen verpakkingen

3 vragen aan … Ton de Graaf, European Enterprise Manager bij Packsize

Voor onze wekelijkse rubriek '3 vragen aan' vroegen we deze keer Ton de Graaf, European Enterprise Manager bij Packsize, naar zijn visie op duurzaamheid en technologie.

Wat doet Packsize op het gebied van duurzaamheid?

Packsize is in 1999 vanuit de gedachte ‘duurzaamheid’ opgericht. Ieder concept ontwikkelen we dan ook met die spirit. Machinetechnologie moet een duurzame verzendverpakking kunnen produceren. Met onze golfkartonnen doosdesigns proberen we een minimum aan karton te gebruiken, zónder de toepassing van de verzendverpakking en een maximale productbescherming uit het oog te verliezen. Waar mogelijk passen we gerecyclede golfkartonsoorten toe. Ook beperken we het gebruik van opvulmaterialen tot een minimum. Als een opvulmateriaal noodzakelijk is, verzenden we bij voorkeur monomateriaal. Verder gebruiken we voor het sluiten van de verpakkingen een milieuvriendelijke hotmelt belijming. Het transport van karton wordt zo ingedeeld, dat we geen loze ruimte in de vrachtwagens hebben en we kijken naar mogelijkheden om dit in de keten te optimaliseren. Verder vinden we het belangrijk om onze relaties voor te lichten over de ontwikkelingen in duurzamere golfkartonkwaliteiten. 

Hoe zetten jullie technologie in voor jullie On Demand verpakkingsoplossingen?

Voor iedere verpakkingsuitdaging hebben we een standaard- of klantspecifieke oplossing. Het gaat hier niet om losse machines, maar echt om een totaaloplossing. Een diagnose bij de klant is cruciaal om gezamenlijk tot de beste oplossing te komen; of dat nu een stand alone of een volledig geautomatiseerd proces is. In het kader van duurzaamheid valt er nog wel een hoop te verbeteren, want helaas heeft niet ieder bedrijf (op dit moment) het volume dat een On Demand oplossing rendabel maakt. Dankzij de technologie zijn we in staat om alle dimensies, de lengte, breedte en hoogte, van de golfkartonnen doos aan te passen. Op basis van het te verzenden volume kunnen we zo altijd de best passende verpakking maken. We gebruiken daarvoor Packsize Cubing software, die aan de hand van de masterdata van ieder individueel product de best passende doosmaat berekent. Met alle voordelen van dien, zoals minder verpakkingsmateriaal, lagere transportkosten en minder handling.

Hoe zie jij de toekomst van duurzame verpakkingen?

De technologie is aanwezig. De komende jaren gaat er veel veranderen in de wijze waarop producten worden verzonden. De grote merken zijn volop in beweging en zowel duurzaamheid als klantbeleving gaan een steeds belangrijkere rol spelen. Daarnaast zijn golfkartonproducenten hard bezig met het ontwikkelen van nieuwe golfkartonkwaliteiten, die een bijdrage leveren aan verdere verduurzaming. En kleine, platte producten gaan steeds vaker in enveloppen en papieren zakken. In mijn optiek zal er een versnelling plaatsvinden, zodra er duidelijke regelgeving is. De verschuiving is ook te zien binnen onze klantenkring. De trendsetters in fashion ontwikkelden al nieuwe verpakkingen, die een serieuze contributie gaan leveren in het verder terugdringen van onnodig verpakkingsmateriaal. En natuurlijk blijft Packsize ook innoveren in oplossingen die hieraan een substantiële bijdrage kunnen leveren.

Artikel delen