De dag van … Nienke van der Veen, verpakkingskundige bij HEMA

Nienke van der Veen, verpakkingskundige bij HEMA

De dag van … Nienke van der Veen, verpakkingskundige bij HEMA

Tags: opinie

"De dag van ..." is een column van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (VNV) waarin maandelijks één van de VNV-leden een inkijkje geeft in het dagelijkse werk van een verpakkingskundige. Dit keer Nienke van der Veen van HEMA.

Agenda
8u30                e-mail en verpakkingspecificaties verwerken
10u30              update packaging design team
13u00              wijzigingen Afvalfonds & SUP voor Food
14u00              opstellen kwartaalrapportage verpakkingsdoelstellingen
16u00              labtesten kartonnen haakjes

‘Druk met specificeren, wetgeving en labtesten’

Ik start de dag iets voor zes uur in de morgen, om zo een momentje rust te pakken voor de hectiek van de dag (en mijn gezin). Nadat iedereen is opgestaan fiets ik in volle vaart op de e-bike naar Amsterdam-Noord met een welkome pauze op de pont.

 

8:20 uur

Als verpakkingsspecialist duurzaamheid binnen HEMA probeer ik onze consumentenverpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken en help ik de teams duurzame(re) keuzes te maken door analyses van het assortiment en verpakkingstrainingen. De verpakkingsspecificaties die leveranciers aanleveren zijn (helaas) niet altijd correct. Zo blijkt dat een leverancier voor een pot gel een gewicht van 15kg heeft gespecificeerd. “Kan je checken of dit wel klopt?” vraag ik mijn collega, en “vraag ook of ze het label kleiner kunnen maken zodat de pot recyclebaar wordt”. Als er geen antwoord komt leg ik de verpakking zelf op de weegschaal.

Polaroid  (2)

10:30 uur

In de ochtend bespreek ik met het verpakkingsdesignteam welke projecten er bij hen spelen, wat er duurzamer kan en waarop ik wil focussen. Zij zijn verantwoordelijk voor het grafische deel, materialen en constructies liggen weer bij de productteams. We bespreken onderwerpen als de impact van de hoeveelheid inkt, type inkt, kleur en ondergrond.

Polaroid  (3)

13:00 uur

De aankomende wijziging in verantwoordelijkheid, aanvullende UPV op SUP-verpakkingen en de nieuwe SUP-wetgeving omtrent on-the-go zijn onderwerpen die nog veel vragen met zich meebrengen. Welke wijzigingen zijn er nodig in onze verpakkingsadministratie en hoe krijgen we inzichtelijk welke tarieven er gelden voor welke (van onze 35.000) artikelen en maak ik de vergelijking tussen de tarieven in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Polaroid  (4)

16:00 uur

Aan het einde van de middag duik ik nog even het lab in om wat testen te doen met kartonnen haakjes als alternatief voor de plastic haakjes in kartonnen verpakkingen. Even een uurtje rustig werken in het lab zonder vragende collega’s aan mijn bureau. Qua sterkte zit het wel goed met de haakjes, maar is dat ook zo als ze vier weken in een warme en vochtige boot hebben gezeten?

Polaroid  (1)

Lekker fietsen

De dag zit er op. Mijn hoofd duizelt nog van alle projecten en (wets)wijzigingen die er spelen maar gelukkig ben ik lekker op de fiets en blaast de wind mijn hoofd zo weer leeg.

Nienke van der Veen

Bedrijf            HEMA
Plaats              Amsterdam
Functie            Verpakking specialist duurzaamheid
Opleiding        Industrieel Ontwerpen
Hobby’s          Hardlopen, kleding ontwerpen/maken

 

Artikel delen