‘Van verpakkingsconcept tot productie was een enorme stap’

‘Van verpakkingsconcept tot productie was een enorme stap’

Tags: opinie

"De dag van ..." is een column van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (VNV) waarin maandelijks één van de VNV-leden een inkijkje geeft in het dagelijkse werk van een verpakkingskundige. Dit keer Luc van den Broek van BBBprojects / GravityTray .

Agenda
9u00                SAT-voorbereiding
13u00              Productievergadering
14u00              Lunch (bespreking)
16u00              Site Acceptance Test
18u00              Opruimen en naar het hotel

Vleestray zonder absorber

Enkele jaren geleden hebben mijn zakenpartner en ik een concept ontwikkeld voor een vleestray zonder absorber. Het concept, de GravityTray, werd in de markt zeer enthousiast ontvangen en leek technisch zo simpel dat we dachten binnen een jaar een productierijp ontwerp te hebben. Voor de vervaardiging van deze tray zijn echter een aantal nieuwe technieken bedacht en dan blijkt het lastig om bedrijven te vinden die er ook van overtuigd zijn dat dit concept in massa te produceren is.

We zijn nu enkele jaren verder en hebben, behalve de tray, nu ook een productiemachine ontworpen en gebouwd. Een Spaanse machinebouwer zag potentie in deze machine en bouwt deze nu in serie. De eerste machine is nu gereed en staat opgesteld bij een thermoformbedrijf, in Spanje die de trays gaat produceren.

Kortom, van verpakkingsconcept tot een productielijn is een enorme stap, maar niet de enige in dit project.

GravityTray

9 uur: SAT-voorbereiding

Twee dagen geleden ben ik in Spanje aangekomen en vanochtend wil ik met de machinebouwer nog een paar aanvullingen doorvoeren. Vandaag is het zover, de eerste productiemachine van onze vlees-trays staat bij onze Spaanse thermoformfabrikant en de finale SAT (Site Acceptance Test.), een ‘site acceptance test’, wordt uitgevoerd: lopen de trays vloeiend over de lijn, functioneren alle stations en is de lijnsnelheid hoog genoeg? 
Wij werken direct bij de machine en de programmeurs van de PLC en CO2-laser werken via internet mee vanuit hun locaties. Met Google Translate, Whatsapp en TeamViewer lukt het om goed samen te werken.
De SAT start vanmiddag na de lunch en ook al weten we dat de machine goed draait, het blijft spannend.

2 Controle2

13 uur: Productie-vergadering

Mijn twee Engelse partners en onze Spaanse distributeur zijn ook gekomen om samen met de directeur en productieleider van het thermoformbedrijf de SAT te beoordelen. Het komt niet vaak voor dat we bijna allemaal op dezelfde locatie zijn dus is een vergadering belegd om de planning rond productie en verkoop van de tray te bespreken, want de distributeurs staan te popelen om aan de slag te gaan.

1 Machine

14 uur: lunchbespreking

We gaan met z’n allen naar een restaurant waar we genieten van de heerlijke Spaanse keuken. De maaltijd duurt lang genoeg om ook nog diverse punten te bespreken.

4 Spaanse bouwers2

16 uur: Site Acceptance Test

De SAT wordt uitgevoerd en iedereen is tevreden. De productieleider realiseert zich echter dat hij met zijn team vanaf nu alleen aan deze machine staat. Zij hebben nog maar weinig met deze lijn gewerkt en de machinebouwer en ik zijn er straks niet meer om hen te ondersteunen. Ik beloof dat ik er tijdens de eerste productieruns aanwezig zal zijn. Binnenkort ben ik dus weer in Spanje.

3 SAT

18 uur: Hotel

Nog even alles rond de machine opruimen en we keren terug naar het hotel. ‘s Avonds proosten we op het bereiken van deze mijlpaal en de verdere avond wordt alweer druk overlegd over de plannen voor de volgende fase van dit traject.

Luc van den Broek

Bedrijf             BBBprojects / GravityTray
Plaats              Raamsdonksveer / Wadhurst
Functie            Packaging engineer
Opleiding        Industrieel Ontwerpen TUDelft
Hobby’s          Wandelen, techniek, klussen

 

reserve, Spanje

 

 

Artikel delen