Hergebruik in e-commerce

Hergebruik in e-commerce

Tags: opinie

- Door Margreeth Pape, Programmamanager Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org

Het aandeel e-commerce binnen de retail is in 2020 flink gegroeid als gevolg van de lock-down en het sluiten van de winkels. De laatste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor laten een groei van 35% in de productaankopen zien. Met de groei van de online bestellingen, verandert ook de rol van verpakkingen.

De groei van de e-commerce en de onzekerheid van fysieke winkels, heeft allerlei uitdagingen gebracht. Waar veel retailers voorheen nog voornamelijk focusten op de fysieke winkelkanalen zien we dat de bedrijven momenteel flink investeren in het online kanaal. De pakjesstroom binnen de e-commerce groeit en zowel webwinkels als vervoerders moeten alle zeilen bijzetten om de verzending op de juiste manier te laten verlopen. Hierbij loopt de sector momenteel tegen de grenzen van de logistieke capaciteit aan.

Verpakkingen spelen in dat alles een cruciale rol. Als gevolg van de grote pakketstroom is er toenemende aandacht ontstaan voor de verpakkingsmaterialen, met de name door de grote hoeveelheid karton die samen gaat met de verzending van pakjes. Verpakkingen belanden op straat bij gebrek aan ruimte in de containers in verschillende steden.

Dit komt het imago van de sector niet ten goede. Een oplossing voor het verpakkingsafval wat op straat belandt, zou een herbruikbare verpakking zijn. De e-commercesector heeft hiermee het afgelopen jaar al geëxperimenteerd. De grootste uitdagingen hierbij zijn het terugkrijgen van de verpakking en de kosten, zowel op financieel gebied als op milieu gebied. De verwachting is dat herbruikbare verpakkingen de komende jaren meer gebruikt zullen worden, al zal hiervoor nog wat innovatie nodig zijn.

Een andere uitdaging waar de sector al jaren mee te maken heeft en wat nu versneld wordt opgepakt, is de hoeveelheid lucht die we versturen in kartonnen dozen. Onderzoek uit 2018 laat zien dat een gemiddelde doos 50% lucht bevat (PartnersforInnovation, i.o.v. Thuiswinkel.org). Een hogere verpakkingsdichtheid zou leiden tot extra capaciteit, omdat er dan meer pakketjes in een rolcontainer passen. Luchtreductie is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hebben webwinkels te maken met een breed assortiment waarin veel combinaties aan producten worden verpakt. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ieder product in een perfect passende verpakking te verzenden.

Reductie van materialen en reductie van lucht zijn de belangrijkste zaken die de komende jaren zullen worden opgepakt. Binnen Europa wordt momenteel de packaging richtlijn herzien waarmee de komende jaren meer richting gegeven worden aan het verpakkingsbeleid binnen de e-commerce.

 

Artikel delen