Johan Glaser: ‘De verpakkingswereld is nooit klaar’

Johan Glaser van Packz

Johan Glaser: ‘De verpakkingswereld is nooit klaar’

Deze column wordt verzorgd door de Verenging Nederlandse Verpakkingskundigen en is dit keer geschreven door Johan Glaser, verpakkingskundige bij Packz.
De volgende “Dag van …” wordt geschreven door Kachung Tsang van ManMetKuif.

Agenda

9u00 Start met workstream
10u30 Rondje koffie
11u00 Teksten lezen over de PPWR
14u00 Online conferentie over fibre moulding
17u00 Op de racefiets

Verpakkingsadviesbureau

Het is alweer elf jaar geleden dat Dick de Koning en ik startten met PACKZ, een verpakkingsadviesbureau met een sterke focus op duurzaamheid en smart packaging. De laatste jaren zien we beide focuspunten samenkomen: door een code te scannen, kan makkelijker worden bepaald in welke recyclingstroom de verpakking moet komen.

9:00: Workstream

De dag start met de aftrap van de workstream Sensors and indicators for the Smart Food Chain. Het doel: technologieën ontwikkelen en implementeren om foodwaste tegen te gaan en de supply chain effectiever te maken. Hierbij wordt door middel van sensing gekeken wat de kwaliteit van de producten is en wordt op basis van AI in real time actie ondernomen om de distributie effectiever te maken. Op deze manier kan voedselverspilling worden voorkomen. Een mooi project met een blik op de toekomst.

Johan, en Dick

10:30 Koffie voor Dick

Om te zorgen dat mijn collega gezellig blijft, is het nu echt noodzakelijk om een kopje koffie voor zijn neus te zetten. Gelukkig werken we vandaag in de Lochal in Tilburg, waar ze in het café prima koffie hebben. Sinds we geen eigen kantoor meer hebben, werken we op verschillende locaties. Een ervan is de Lochal. Vroeger repareerden ze hier treinen, nu is het een bibliotheek met diverse soorten werkplekken, een café en er zijn regelmatig tentoonstellingen. Zeer de moeite waard voor een bezoek. Het ligt gelijk naast het station.

Johan, laptop

11.00: PPWR

Tijd voor wat saaie stof: de nieuwe PPWR bestuderen. Af en toe is het best ploeteren, maar toch is het leuk om van deze materie een duidelijk verhaal voor onze klanten te maken. We informeren hen wat er gaat komen en wat het voor hun producten betekent. Zo helpen we klanten hun verpakkingsstrategie te bepalen.

Johan, kantine

14:00: Fibre moulding

Zouden we geen tijd meer nodig hebben om van A naar B te komen, dan zouden we nu live bij een conferentie zitten over Fibre moulding and Paper forming. Helaas zitten we achter onze beeldschermen. De forming en moulding-technologieën zijn niet nieuw. Net als de elektrische auto, ontstonden deze technologieën al in de 19de eeuw. We zien dat met name dry forming een enorme ontwikkeling doormaakt, als alternatieve verpakking. Mooi om te zien dat de verpakkingswereld nooit klaar is, er komen continu nieuwe materialen en verpakkingsvormen.

Johan, col

17:00: 100 cols

Nog even genieten van de laatste zonnestralen voordat het donker wordt. Ik pak de racefiets voor een rondje in het vlakke Nederland. Afgelopen zomer heb ik de 100 cols-route gereden. Nu ben ik op zoek naar nieuwe beklimmingen voor volgend jaar: ‘Ik train op het vlakke, om te schitteren in de bergen.’

 

Johan Glaser

Bedrijf: PACKZ
Plaats: Breda
Opleiding: HBO logistiek, Verpakkingskundigen II en III
Hobby’s: fietsen, wandelen, mijn kinderen bezoeken in Londen en Oslo

 

Artikel delen