Johan Schuur: ‘Testen geeft inzicht’

Johan Schuur van Scanflex

Johan Schuur: ‘Testen geeft inzicht’

Deze column wordt verzorgd door de Verenging Nederlandse Verpakkingskundigen en is dit keer geschreven door Johan Schuur, verpakkingskundige bij Scanflex.

De volgende “Dag van …” wordt geschreven door Johan Glaser, verpakkingskundige bij Packz.

Agenda

9u00 E-mails en administratie
9u30 Labtesten plasticvrije verpakking
10u30 Conference call
13u00 Online workshop flexible packaging
16u00 Rapportage labtesten

 

Kantoor aan huis

Mijn reistijd is erg kort: ik hoef alleen de trap op (tenminste, als ik niet ergens op locatie een training geef of een externe afspraak heb). Ik heb twee slaapkamers samengevoegd tot een kantoor en lab/werkplaats. Hier werk ik al een aantal jaar als consultant en opleider. De focus ligt op de flexibele verpakkingsindustrie. Tevens heb ik mijn eigen testfaciliteiten.

Johan Schuur, werkplek-1

9:00 uur: E-mail

Meestal begin ik de dag, zoals velen, met de mail en wat administratie wegwerken. Gelukkig hoef ik daar niet te veel tijd aan te besteden, want de uitvoering van een heat seal en de sterkte testen van een plasticvrij flexibel verpakkingsmateriaal staan op het programma.

 

9:30 uur: Zelf testen uitvoeren

Het blijft altijd leuk en opwindend om nieuwe materialen en producten te ontwikkelen en te testen. Afhankelijk van het resultaat kunnen teleurstelling en vreugde elkaar snel opvolgen. Voor deze specifieke toepassing is een plasticvrije optie een goede keus. Afgezien van het feit dat dit gewoon werk is, motiveert het enorm om hieraan te werken.

Ook de testen zelf uitvoeren, geeft je veel meer inzicht dan het resultaat alleen. Het gedrag van materiaal laat zich niet volledig in een testomgeving, getal of waarde samenvatten. Ik raad iedereen aan die met materiaalspecificaties en eigenschappen werkt om zelf eens de testen uit te voeren. Het verruimt je inzicht in de relatie tussen cijfers en realiteit.

Johan Schuur, testopstelling

10:30 uur: Conference call

Tussendoor heb ik een conference call met een klant die een probleem heeft met de verwerking van een recyclebaar laminaat van PE, als alternatief voor een multilayer materiaal met polyester en PE. In een multidisciplinair team met operators en een verpakkingsmachineleverancier proberen we een oplossingsrichting te vinden. Met alleen materiaalaanpassingen komen we er niet.

Johan Schuur, folie rollen

13:00 uur: een online workshop geven

De middag staat geheel in het teken van een online workshop. Als docent voor het NVC doe ik dit regelmatig. In dit geval een workshop voor een multinational, waarbij personen op meerdere locaties wereldwijd inbellen. Om zoveel mogelijk interactie te hebben met de deelnemers gebruik ik twee camera’s om verpakkingen te analyseren (uit elkaar te trekken) en gebruikte druktechnieken te laten zien. Erg leuk om te doen, maar ook redelijk inspannend. Wat mij altijd opvalt is dat de problemen en vragen van de verschillende locaties vaak vergelijkbaar zijn. De problematiek met flexibele verpakkingen is globaal.

Johan Schuur

Bedrijf: Scanflex
Plaats: Assen
Functie: eigenaar
Opleiding: leraar Scheikunde en OVK A+B
Hobby’s: vliegvissen, mountainbiken en motorrijden

 

Artikel delen