Kenneth Baumeister: ‘Weten wat niet werkt, is net zo waardevol’

De column 'De dag van ...'  wordt verzorgd door de Verenging Nederlandse Verpakkingskundigen. Dit keer Kenneth Baumeister

Kenneth Baumeister: ‘Weten wat niet werkt, is net zo waardevol’

Tags: Design

De column 'De dag van ...' wordt verzorgd door de Verenging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van Kenneth Baumeister De volgende column wordt geschreven door Marc Lamens.

 

Als verpakkingsontwerper bij WestRock ben ik verantwoordelijk voor het structurele design van de verpakking. Mijn focusgebied is kartonnen multipacks voor bier en frisdrank met af en toe een uitstapje naar zuivel en food. Deze packs moeten de flesjes of blikjes goed bij elkaar houden, sterk genoeg zijn, efficiënt geproduceerd worden en op hoge snelheid verwerkt kunnen worden op verpakkingsmachines die wij zelf bouwen en plaatsen bij onze klanten. Dit klinkt heel technisch, maar er komt ook zeker creativiteit bij kijken.

3-Pack Italy

9:30 Call met Italië

Vanuit Design ben ik naast Nederland en België verantwoordelijk voor de Italiaanse markt. Voor mij is het extra leuk om voor meerdere markten te kunnen werken, omdat elke markt anders is. Zo hebben we in Nederland veel 6-packs die in krat worden getransporteerd, waar Italië een markt is met veel 3-packs. En als ik dan in Italië ben, moet ik natuurlijk “mijn” verpakkingen bekijken in de supermarkt.

Kenneth Baumeister (5)

10:30 Cyclic drop-test

Een van de testen die ik kan uitvoeren om de sterkte van een handvat te beoordelen, is een cyclic drop-test. Met deze test laat ik een verpakking meerdere keren van een specifieke hoogte vallen, om te kijken of de verpakking uitscheurt. Het liefst zie ik dat de verpakking juist NIET door de test komt. Weten wat niet werkt, is net zo waardevol als weten wat wel werkt. Deze verpakking is helaas (nog) niet kapot te krijgen. Volgende stap: onderzoeken waar de limiet ligt voor een fit-for-use-verpakking, dus verder met testen!

Kenneth Baumeister (4)

13:00 Ontwerpen

Een van onze klanten wil graag de krimpfolie voor hun 6-pack PET-flesjes vervangen door karton. Op dit gebied zijn er de laatste paar jaar veel ontwikkelingen geweest. In dit zeldzame geval passen de flessen goed in een verpakking die ik al eerder heb gemaakt en is er maar een kleine aanpassing nodig. Soms zit het mee!

Kenneth Baumeister (2)

15:00 Voorbereiden klantbezoek

Volgende week ga ik met een collega op klantenbezoek om nieuwe verpakkingsopties te bespreken. Met een digitale printer kan ik direct op het karton printen, zodat de verpakking niet alleen goed aanvoelt, maar de klant ook een idee heeft hoe hun merk op een nieuwe verpakking eruit kan zien. Een plaatje in een PowerPoint is leuk, een fysiek tastbaar model is beter. Ik pak de samples nog even netjes in en stap daarna in de auto om met een podcast op naar huis te rijden.

 

Kenneth Baumeister

Bedrijf: WestRock
Plaats: Breda
Functie: Structureel verpakkingsontwerper
Opleiding: Food Packaging aan de HAS Green Academy
Hobby’s: Koken, boulderen

Artikel delen