Marieke Havermans maakt een rondje circulair verpakken bij TNO

Marieke Havermans van TNO.

Marieke Havermans maakt een rondje circulair verpakken bij TNO

Deze column wordt verzorgd door de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. De volgende “Dag van …” wordt geschreven door Ton Knipscheer van TK Packaging Consulting. Dit keer is Marieke Havermans van TNO aan het woord.

Voor bedrijven die hun verpakkingen willen verduurzamen, door bijvoorbeeld minder plastic verpakkingsafval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen, doen wij onafhankelijk onderzoek naar circulaire plastics. Van duurzame recyclingtechnologieën – hoe we recyclaat kunnen verbeteren om er nieuwe verpakkingen van te maken – tot machine learning-modellen om sealing van circulaire verpakkingen te voorspellen aan de afvullijn. Maar er is te veel inspirerend onderzoek om op te noemen! Als Business Developer mag ik dit samenbrengen in projecten. Voor mij – ik ben al bijna heel m’n leven bezig met duurzaamheid – lijkt iedere dag een feestje.

Agenda:

7u15    Vertrek naar Brightlands Materials Center in Geleen
9u00    Koffie bij Mills met Marie-Jose van Veridis
10u00  Teammeeting en mails verwerken
12u00  Lunch met collega’s
13u00  Projectteam meeting rPP buckets
15u30  Rondleiding pilotplant en labs Sabic
17u00 Op weg naar huis

 

8:45: BMC

Vandaag werk ik bij Brightlands Materials Center (BMC), Geleen. Dit is een Joint Innovation Center van TNO. Hier houden wij ons bezig met circulaire verpakkingen. Ik sta bij de slagboom en hij gaat niet open. Er vormt zich al snel een file achter me. Mijn pas blijkt verlopen omdat ik een jaar bij TNO werk. Het lijkt wel omgevlogen!

BMC zit gevestigd op een campus met veel chemische innovatiebedrijven. Heel effectief voor samenwerkingen. Eerst een kopje baristakoffie met Marie-Jose. Zij vertelt over hun technologische ontwikkeling om de samenstelling van gemengde plastics vast te stellen. Een relevante technologie om onder andere recycling van plastic te verbeteren. Eens kijken hoe we kunnen samenwerken.

2 Marieke Achter laptop

10:30: You got mail

Vandaag onze maandelijkse teammeeting waarin we projecten en ontwikkelingen met elkaar delen. Daarna een half uurtje mail wegwerken want ik loop enorm achter. Hoe goed het me bij TNO ook bevalt, de grote hoeveelheid mails kan ik missen al kiespijn. Bellen is sneller!

4 Marieke, sausemmer

13:00: Lunch

Na de lunch is er een projectmeeting van een closed loop-project dat wij leiden: met alle partners in de keten van gebruikte sausemmers gaan we een nieuwe sausemmer maken en onderzoeken of en hoe vaak we deze recycling-loop kunnen maken.

5 Marieke, Sabic

15:30: Rondleiding

De projectmeeting is deze keer bij projectpartner Sabic waar we een rondleiding krijgen in hun pilotplant. De pilotplant blijkt enorm groot met vier verdiepingen, hier kunnen ze op een flexibele manier allerlei soorten PP testen en produceren. Met beschermende kleding aan worden we er steeds knapper op.

 

17:00: Naar huis

Na een lange, inspirerende dag vertrek ik uit het zonnige zuiden weer naar huis.

 

Marieke Havermans

Bedrijf: Brightlands Materials Center (TNO)
Plaats :Geleen
Functie: Business Developer Circular Packaging
Opleiding: IPO, Haagse Hogeschool
Hobby’s: hot yoga, zeilen, lezen, tuinieren

 

 

 

Artikel delen