De rol van codering op een vaccin-verpakking

De rol van codering op een vaccin-verpakking

Vaccins worden getest en wanneer ze goedgekeurd zijn, is het van het grootste belang om het gebruik ervan te kunnen monitoren. Daarom is iedere verpakking voorzien van een unieke codering.

Veilige en effectieve vaccins zijn in een recordtempo ontwikkeld en getest. De manier om de COVID-19 pandemie te kunnen beëindigen. Het ontwikkelen van een vaccin is één ding. Maar zeker ook belangrijk is het logistieke distributie proces van vaccins. Wanneer vaccins niet op de juiste tijd op de juiste plaats zijn, kan veel toch nog voor niets zijn.

Het medisch personeel moet precies weten wat er in elk flesje zit. De codering op ieder flacon moet de authenticiteit van de inhoud en andere kritische informatie bevestigen.De cruciale rol van coderen in het farmaceutische proces

De keuze van het juiste codeersysteem is van groot belang om het gebruik van de vaccins te kunnen monitoren. Het gekozen codeersysteem brengt met een (UV-)inkt coderingen aan op de krimpdoppen en flacons waarin het vaccin zit. Onderzoekers kunnen zo door de opgeslagen data exact bepalen welke batch waar en op wie gebruikt is. Door deze data te combineren met de beschikbare gegevens van de gevaccineerde (en niet gevaccineerde) populatie wordt een beter beeld verkregen voor virulogen. Virulogen kunnen zo data gebruiken om betere resultaten en geoptimaliseerde vaccinatieprogramma’s te ontwikkelen.

Coderen van COVID-19 sneltesten en PCR-testen

Het groeiend aantal goedgekeurde COVID-19 sneltesten of PCR-testen vereisen uitgebreide markeringen op de omverpakkingen, maar ook direct op de test zelf. Authenticiteit, oorsprong, LOT-nummer, fabricagenummer en vervaldatum zijn essentieel. Een uitdaging wanneer de beschikbare printruimte beperkt is en voldaan moet worden aan de wettelijke voorschriften. Door codes en barcodes op de doos of verpakking te printen met een Leibinger CIJ-printer weten afnemers wat ze kopen en hoe effectief het zal zijn.Waarborging van authenticiteit in een onzekere tijd met veel vraag en weinig aanbod

In de eerste maanden van de Pandemie bleek hoe belangrijk de controleerbaarheid op de authenticiteit van een product is. Bijvoorbeeld het aanbod van handdesinfectiemiddelen en desinfectiemiddelen kon de vraag niet bijbenen. Terwijl de schappen leegliepen, stelden gewetenloze online handelaren de markt voor een probleem. Producten van gevaarlijke verkeerde samenstelling, namaak of oncontroleerbaar kwamen op de markt voor. Met inkjetsystemen en lasermarkeerders werd mede voor een oplossing gezorgd. Met codes op de omverpakking, het product zelf en ook de bijsluiter kon de afnemer de authenticiteit van het product checken en er vervolgens op vertrouwen dat het een betrouwbaar product is.

Uitdagingen bij het coderen en merken van farmaceutische producten

Aan het coderen van farmaceutische producten worden een groot aantal noodzakelijke vereisten gesteld. Iedere producent moet hieraan voldoen en ook zeker weten dat het systeem dat wordt gebruikt efficiënt en vooral betrouwbaar is. Daarom zijn Leibinger-printers ontworpen met een combinatie van technologie en hoogwaardige materialen die voldoen aan de hoogste eisen op de verpakkings- en productielocatie.

Sealtronic

Een van de vele functionaliteiten die Leibinger in haar printers integreert, is de Sealtronic-printkoptechnologie, die de uitvaltijd van printsystemen minimaliseert. Het voorkomt dat de inkt uitdroogt in de nozzles van de printer. Deze technologie laat het productieproces een stukje efficiënter zijn. Een heel klein radertje in het ondersteunen van een effectief goed doorlopend vaccinatieprogramma.

Goedgekeurde inkten

In de praktijk zijn er veel codeervoorschriften die producenten moeten naleven. Wanneer een bedrijf essentiële codes op haar (farmaceutisch) product wil printen, kunnen er diverse regelgevingen gelden. Of het nu gaat over het coderen van omdozen, doosjes of flacons zelf gaat. Leibinger levert inkten voor gebruik in haar CIJ-printers die voldoen aan de regels van het Amerikaanse FDA en andere organisaties.

Al de raderen in het proces op zich bepalen de effectiviteit van een vaccinatiecampagne

Een Leibinger CIJ kan een hoogwaardige code of reeks cijfers op de doos, verpakking, flacon printen waarop de vaccinneerders op locatie kunnen bepalen of het vaccin nog voldoet. De geprinte code is dus vooral belangrijk om te voorkomen dat verlopen vaccins worden toegediend.

Welke accessoires zijn vereist voor een effectieve farmaceutische codering?

Inkjetprinters vormen een klein maar belangrijk onderdeel in het productieproces. Het is belangrijk dat het efficiënt wordt geïntegreerd. Kortho en Leibinger helpt haar afnemers door een breed scala aan codeersystemen aan te bieden, maar ook een reeks handige accessoires om de verpakkingslijn zo efficiënt en productief mogelijk te maken. Dit draagt bij aan de algehele prestaties van misschien wel het belangrijkste vaccinatieprogramma in de geschiedenis. Als klein radertje in het proces.

Bron: 
Korthofah
Artikel delen