Cama: ‘Chocolade verpakt met behulp van geavanceerde technologie’

Cama Group heeft een verpakkingslijn ontwikkeld voor Hawaiian Host i.v.m. het verpakken van chocoladeproducten.

Cama: ‘Chocolade verpakt met behulp van geavanceerde technologie’

Naakte chocoladeproducten, drie vormen, 15 verpakkingsaantallen, 17 verpakkingsformaten, vijf SKU-stijlen en een doorvoersnelheid van 1.500 ppm. Hawaiian Host, een toonaangevend Noord-Amerikaans zoetwarenbedrijf dat bijna 100 jaar geleden is opgericht op het eiland Maui, benaderde de Italiaanse Cama Group voor een verpakkingsoplossing. 

Hawaiian Host is de "originele met chocolade bedekte macadamia" beweert de onderneming, die ook wereldwijd de grootste fabrikant van chocolade-macadamia's is.

‘We hebben het bedrijf vijf jaar geleden voor het eerst ontmoet op PackExpo’, legt Alessandro Rocca, Group Sales Director bij Cama Group, uit. ‘Ze kwamen op onze stand met een dienblad met chocolaatjes en vroegen: Hebben jullie een robot die dit kan verpakken?' Na veel ontwerpwerk en klantcontact wonnen we de order voor een enorme lijn, waarmee meer dan 1.500 chocolaatjes per minuut nauwkeurig, positief en delicaat worden verpakt in een reeks verschillende verpakkingsformaten.’

'Duidelijke communicatie en samenwerking waren essentieel'

Kant-en-klare Cama verpakkingslijn

De kant-en-klare lijn die de verpakkingsmachinefabrikant heeft ontwikkeld, is zeer gespecialiseerd en met name ontworpen om aan de eisen van dit specifieke verpakkingsvraagstuk te voldoen. In werking worden robots met Gimatic-grijpers uitgerust om naakte chocolaatjes uit invoerrijen op een transportband te pakken en ze vervolgens voorzichtig in PET-trays te plaatsen die parallel vanuit een ontnester aankomen. De kwaliteit, vorm en positie van de chocolaatjes op de band worden bepaald met behulp van een speciale 3D-laserscanner van Univision.

Cama.1_adv._wk14_23

Zodra elk schaaltje vol is, worden ze afzonderlijk of in paren (met een kussenvel) in een kartonnen bakje gelegd, alvorens een deksel wordt gevormd en in de tray wordt geplaatst. Het eindproduct is een voltooide doos die vier tot 32 chocolaatjes bevat. De dozen gaan vervolgens door een röntgenapparaat en daarna naar een controleweger, voordat ze naar een verpakkingsmachine aan het einde van de lijn gaan. De lijn is eveneens geschikt voor bulkverpakkingen, wat ook wordt gebruikt als een back-up in geval van lijnproblemen. 

Volgens Chris Rabago, Director of Manufacturing bij Hawaiian Host: ‘Cama wekte vertrouwen bij ons team door samen te werken naar het vinden van de beste oplossingen voor onze topprioriteiten. Duidelijke communicatie en samenwerking waren essentieel, omdat apparatuur-projecten een groot aantal variabelen hebben en het van cruciaal belang is dat er een open dialoog bestaat over kosten-batenoplossingen. En dat er beslissingen worden genomen die van invloed kunnen zijn op de mogelijkheden van apparatuur in de toekomst. Met betrekking tot de technologie zoeken we naar een intuïtieve gebruikersinterface, eenvoudige omschakelingen en serviceondersteuning op afstand, wat vooral belangrijk is voor onze productiefaciliteiten in Hawaï, omdat het vaak een uitdaging is om snel technici ter plaatse te krijgen.’

Artikel delen