Eeuwenoud water veilig gebottled

Eeuwenoud water veilig gebottled

Mineraalwaterproducent Romina Mineralbrunnen heeft zijn glas- en palletiseersysteem EiszeitQuell flessen gemoderniseerd en verder uitgebreid. Hierbij spelen de sensoren van Leuze een belangrijke rol op het gebied van automatisering en veiligheid.

 

 

EiszeitQuell, een mineraalwater dat onaangeroerd is sinds de ijstijd, wordt nu gebotteld door Romina. Het bevat een balans van mineralen en is laag in natrium en zout. Het is verkrijgbaar in de varianten naturel, licht bruisend en bruisend, in grote en kleine flesjes van glas en PET. ‘Sinds enige tijd is de glazen fles met ons ijspegelreliëf erin weer populair’, zegt Stefan Lederle, hoofd onderhoud bij Romina Mineralbrunnen. ‘Daarom investeert Romina Mineralbrunnen continu in het vullen van haar glazen flessen en zorgt ervoor dat haar productieprocessen voldoen aan de modernste technische en ecologische normen.

Modernisering verpakkingslijn

In 2020 is Romina begonnen met het moderniseren van haar glassysteem. In verschillende bouwfasen heeft het bedrijf zijn transporttechniek, in- en uitpakmachines, krattenwassers, nieuwe glazen depalletizers en een gloednieuw palletiseersysteem met dubbele palletizer en depalletizer in gebruik genomen. Dit nieuwe complete systeem is sindsdien vol in productie om mineraalwater te verpakken.

Romina Mineralbrunnen koos Beyer Maschinenbau als partner voor dit project. De ervaren machinebouwer uit Roßwein in Saksen, Oost-Duitsland, is gespecialiseerd in de planning, ontwikkeling en bouw van efficiënte transport- en verpakkingssystemen voor de voedings- en drankenindustrie.

Bottlelijn

Sensorsysteem

Op piekmomenten worden bij Romina Mineralbrunnen tot 45.000 glazen flessen per uur door het systeem getransporteerd, gedepalletiseerd, uitgepakt, gereinigd, gevuld, opnieuw verpakt en uiteindelijk op een nieuwe pallet geladen, vastgezet en naar de opslag getransporteerd. Een hoge systeembeschikbaarheid is absoluut noodzakelijk. Anders zou dit niveau van piekwerking eenvoudig niet kunnen worden bereikt. ‘Tegenwoordig werken transport- en verpakkingssystemen niet meer zonder betrouwbare sensorsystemen’, zegt Till Beyer, CEO en eigenaar van Beyer Maschinenbau. ‘Daarom vertrouwen wij al jaren op optische sensorsystemen en een bijzondere, ervaren partner: sensorexpert Leuze uit Owen/Teck, Zuid-Duitsland - op slechts een paar kilometer afstand van Romina Mineralbrunnen.

 

Sensorexpert

Als sensor expert heeft Leuze jarenlange ervaring en diepgaande applicatiekennis met betrekking tot de verpakkings- en drankenindustrie. De sensorexpert heeft voor bijna alle toepassingen in de drankenindustrie een nauwkeurige oplossing in huis: bijvoorbeeld voor het transport van pallets, stukverpakkingen en containers. Ook voor toepassingen in individuele machines heeft Leuze de juiste sensoren. Het bedrijf heeft voor bijna alle toepassingen in de drankenindustrie een oplossing in huis: bijvoorbeeld voor het transport van pallets, stukverpakkingen en containers. Ook voor toepassingen in individuele machines heeft Leuze altijd de juiste sensoren.

Sensor flessenlijn

Betrouwbaar detecteren

Een voorbeeld van een Leuze-sensor die geschikt is voor gebruik in de drankenindustrie is de PRK retroreflecterende foto-elektrische sensor. Dit is een optisch schakelende sensor die gebruik maakt van het reflectieprincipe. ‘Zelfs transparante of sterk reflecterende materialen zoals glazen flessen of plastic kratten met glanzende, veelkleurige decoratie, zoals Romina's EiszeitQuell-kratten, kunnen nauwkeurig en betrouwbaar worden gedetecteerd door deze sensoren’, zegt Eberle.

De retroreflecterende fotocellen zijn verkrijgbaar in verschillende series, maten en prestatieklassen. Het sensorprincipe biedt een scala aan functionaliteiten: bij het transporteren van verpakkingsunits detecteert het de afzonderlijke kratten. Bijvoorbeeld om vast te stellen of ze op de juiste manier worden getransporteerd. Het detecteert ook als kratten te hoog zijn. Als de PRK sensor in de machines zelf wordt gebruikt, wordt de sensor meestal gebruikt voor productdetectie. Het bewaakt vrije ruimtes en voorkomt botsingen bij het ontstapelen van pallets.

 

Veilige productstroom

Retroreflecterende foto-elektrische sensoren bewaken het begin en einde van een pallet. Zowel wanneer het leeggoed op de transportband wordt neergezet als wanneer de europallets uiteindelijk worden geladen met nieuw gevulde kratten. Op voorwaarde dat de europallets tijdens het transport door een optisch en mechanisch controleapparaat als foutloos worden gedetecteerd. De sensoren monitoren ook de pallets om te controleren of ze in een bepaalde positie stoppen en dat ze daadwerkelijk zijn vervoerd. Op dit gebied zijn ook veiligheidssensoren nodig om de veiligheid van mensen en machines te waarborgen. Bijvoorbeeld bij het laden en lossen van pallets. Voor deze toepassing worden vaak meerdere lichtstraalbeveiligingen in de apparaatzuil met geïntegreerde mutingfunctie gebruikt. Maar ook veiligheidslichtgordijnen met de door Leuze gepatenteerde Smart Process Gating (SPG) technologie zijn geschikt. Het gebruik van de versie van het veiligheidslichtgordijn met SPG betekent dat er geen extra signaalgevende mutingsensoren nodig zijn. Dit bespaart veel ruimte en is een belangrijk voordeel bij het opstellen in krappe ruimtes.

 

Volledig geautomatiseerd

Romina Mineralbrunnen, machinebouwer Beyer Maschinenbau en sensorexpert Leuze kijken tevreden terug op hun gezamenlijke project. Ze zijn het er allemaal over eens: betrouwbare systemen en snelle klantenservice zijn essentieel om te voldoen aan de vraag naar mineraalwater, die vooral in de zomermaanden hoog is. Dankzij de moderne transporttechniek en het gloednieuwe glassysteem van Beyer Maschinenbau wordt een nog grotere efficiëntie en een doorvoer van glazen flessen tot 45.000 flessen per uur bereikt. De sensorsystemen van Leuze spelen daarbij een belangrijke rol. Want een volledig geautomatiseerde materiaalstroom is alleen mogelijk met betrouwbare sensorsystemen. En deze moeten nauwkeurig, maar ook veilig zijn.

 

 

Veilig bottlen met sensoren van Leuze
Artikel delen