Mijn Melk afgevuld op de boerderij met Lely Orbiter

Mijn Melk afgevuld op de boerderij met Lely Orbiter

Lely International, ontwerper en producent van innovatieve high-tech oplossingen en gerichte services voor de agrarische sector, kwam enkele jaren geleden met een revolutionaire oplossing. De Orbiter is een mini melkfabriek waarmee een agrariër zelf melk kan afvullen. Onder de naam Mijn Melk is het in de retail een succes.

Dit artikel komt uit ons vakblad. Meer verdiepende artikelen lezen? Neem een proefabonnement

Wat hebben boer Guus van de Dobbelhoeve in Udenhout, de familie Oostdam in Bodegraven, Boer Kees in Agelo en boer Reijer van familieboerderij Rotgans in Hippolytushoef gemeen? Het zijn de vier Nederlandse agrariërs die hebben geïnvesteerd in de Lely Orbiter, een mini-melkfabriek van Lely International in Maassluis. Er werken 1600 mensen (inclusief de vestiging in de VS). Het bedrijf heeft 1600 patenten en realiseert een omzet van € 615 miljoen in 45 landen.

Astronaut

Een van de uitvindingen van Lely is een unieke melkrobot, de Astronaut, die inmiddels aan de vijfde versie toe is. Deze A5 geeft de koe maximale vrijheid. De koe kan zelf naar de Astronaut lopen om gemolken te worden in een vergelijkbaar ritme als waarmee het kalf bij haar moeder drinkt. Dat is gunstig voor de gezondheid van de koe in het algemeen en de gezondheid van de uier in het bijzonder. Via een robotarm met speendetectie worden de koeien gemolken. Het zogenoemde i-flow systeem zorgt dat de koeien optimale vrijheid hebben. High-tech zorgt ervoor dat de boer via een app informatie krijgt over de individueel geïdentificeerde koeien. De stappenteller laat zien hoeveel de koe loopt. Verandert er plotseling iets, dan krijgt de boer een melding.


De Lely Astronaut melkrobot

Melkfabriek op boerderij

In 2018 kwam de revolutionaire volgende stap, de Lely Orbiter. Een mini-melkfabriek op de boerderij. Het mooie is dat de melk niet meer door een tankwagen wordt opgehaald om in de melkfabriek gemengd te worden met andere melk. Belangrijker nog is de mogelijkheid om melk van bepaalde koefamilies (koeien van dezelfde moeder) of andere gelijke groepen separaat af te vullen. Iedere groep geeft dan melk met bepaalde eigenschappen, zoals smaak, vetgehalte en eiwitten. Melk die bijvoorbeeld heel romig is, kan nu apart worden afgevuld. Het biedt nieuwe mogelijkheden. Het belangrijkst is echter dat deze manier van werken de distributieketen verkort. Dat is pure winst qua versheid, kwaliteit, smaak en uitstoot.


De Orbiter is een mini melkfabriek met afvullijn

Mijn Melk

Lely en de Orbiter zijn buiten de agrarische sector minder bekend, maar bij Mijn Melk zal wel een lampje gaan branden. De melk, die uit de Orbiter komt, is verkrijgbaar bij onder andere AH en Jumbo. En de fles? Die won een NL Packaging award in 2019 in de categorie Food Vers. Net als alle andere oplossingen van Lely, zoals de Astronaut melkrobot en de Orbiter, werd ook de verpakking voor Mijn Melk door FLEX/design ontworpen. Mijn Melk wordt rechtstreeks geleverd vanaf de boerderij naar – in eerste instantie - het schap van Albert Heijn, zonder tussenstappen. Later volgde Jumbo met eigen boerderijen met een variant volgens het ‘Direct van de boerderij’ concept.


De Orbiter verkort de keten, waardoor de consument versere melk kan kopen.

Zo werkt het

De Astronaut Melkrobots herkennen de koeien individueel en sturen de melk gescheiden van elkaar naar de Orbiter mini-melkfabriek. Voor AH werd in eerste instantie de melk van vier koeienfamilies afzonderlijk van elkaar gepasteuriseerd en gebotteld. Albert Heijn heeft er inmiddels voor gekozen om elke regio te bedienen met een eigen Mijn Melk-maker. Zo is Mijn Melk van boerderij De Dobbelhoeve (uit het Brabantse Udenhout) voortaan verkrijgbaar in het zuiden van Nederland en de melk van Boer Kees (uit het Twentse Agelo) te koop in het oosten van Nederland. Een Mijn Melk-maker uit het Groene Hart bedient de Randstad en omgeving. De ultraverse Mijn Melk is dus landelijk verkrijgbaar maar is door de regionale aanpak toch van dichtbij.


Melk van boer Kees op de afvullijn.

Iconisch

De technische uitdaging voor de verpakkingsontwerpers was een verpakking te ontwikkelen die op de boerderij af te vullen en te labelen is, zonder dat er enorme investeringen nodig zijn. Daarnaast moest het verpakkingsontwerp het unieke concept zo goed mogelijk vertellen: pure, eerlijke en dagverse melk van verschillende koeiengroepen, die uniek zijn van samenstelling en in smaakbeleving. FLEX/design ontwikkelde in nauwe samenwerking met Lely en andere experts het format, de vormgeving, de propositie, de naam en branding van de verpakking. De iconische vormgeving van de fles met een unieke embossing refereert aan de oude, vertrouwde glazen melkfles. De aluminium cap draagt bij aan het ‘premium’ gevoel, authenticiteit en ambachtelijkheid. Deze is uiteindelijk vervangen door een kunststof cap. De ontwerpers kozen voor een transparante, gerecyclede PET fles, goed te hergebruiken en daarmee een lage milieu-impact. Het zwevende ambachtelijke neklabel met de naam van de koeienfamilie, heeft de vorm van een oormerk van de koe.

De afgelopen tijd is het aantal distributiepunten van Mijn Melk in Nederland fors uitgebreid. Mijn Melk is nu verkrijgbaar bij meer dan 600 vestigingen van Albert Heijn, 300 winkels van Jumbo en online bij Picnic, dankzij een revolutionaire mini-melkfabriek met een geïntegreerde verpakkingslijn.

Artikel delen