Nieuwe thermovorm verpakkingsmachine van Multivac

Nieuwe thermovorm verpakkingsmachine van Multivac

Multivac lanceert haar nieuwe R3 thermovorm verpakkingsmachine. De machine draait op recyclebare verpakkingsfolies van mono-materialen zonder kreukvorming en door nieuwe ontwerpkenmerken heeft het weinig onderhoud nodig. Aldus het bedrijf.

Nog geen abonnement op VerpakkingsManagement? Meld u hier aan en ontvang hét vakblad voor de verpakkingsindustrie het eerste jaar met 30% korting.


Multivac: ‘De nieuwe R3 thermovorm verpakkingsmachine is ontworpen voor nieuwe soorten verpakkingsmaterialen, zoals recyclebare en milieuvriendelijke mono-folies.’
Multivac: ‘De nieuwe R3 thermovorm verpakkingsmachine is ontworpen voor nieuwe soorten verpakkingsmaterialen, zoals recyclebare en milieuvriendelijke mono-folies.’

De nieuwe R3 thermovorm verpakkingsmachine is ontworpen voor nieuwe soorten verpakkingsmaterialen, zoals recyclebare en milieuvriendelijke mono-folies. Het kan door de modulaire constructie ook worden aangepast aan diverse klantvereisten, informeert de leverancier van industriële apparatuur.

Vier stations

De R3 bestaat uit vier stations: het vormstation, de laadruimte, de afdichtingsmatrijs en het snijgebied. Als eerste stap maakt het vormstation de onderste baan door invloed van warmte vervormbaar, zodat tijdens het daaropvolgende thermovormproces door middel van perslucht en vacuüm, verpakkingsholten voor het product kunnen worden geproduceerd. Nadat het thermovormproces is voltooid, vindt het handmatig of automatisch laden van het product in de verpakkingsholten plaats. Na het laden wordt de onderste baan hermetisch afgesloten met de bovenste baan in de afdichtingsmatrijs. De laatste fase is het scheiden van de individuele verpakkingen van de strook verpakkingen in de baan door middel van dwarsdoorsnij-eenheden en een langssnijder.


Multivac: Het laadgedeelte van de R3 thermovorm verpakkingsmachine.
Het laadgedeelte van de R3 thermovorm verpakkingsmachine.

‘De R3 behaalt een snelheid van twaalf cycli per minuut op piekniveau en kan daardoor de output van high-end snijlijnen bereiken’, zegt Michael Landerer, product manager bij Multivac.

Visuele uitstraling

Recyclebare folies gemaakt van mono-materialen, zoals bijvoorbeeld APET of PP zijn in opmars in de verpakkingswereld en verbeteren de CO2-balans van plastic verpakkingen. Maar ze hebben vaak een slechtere visuele uitstraling. In het geval van veel thermovorm verpakkingsmachines produceren ze lichte golven aan de randen van de verpakking.

‘Om dit probleem op te lossen, hebben we de R3 uitgerust met allover-verwarming, die recyclebare films zeer gelijkmatig verwarmt’, legt Landerer uit. ‘Daarnaast kunnen de kettinggeleiders voor de baanvooruitgang individueel worden aangepast en zijn ze ook losgekoppeld van alle krachten van de machineprocessen. Dit betekent bijvoorbeeld dat het gewicht van de stansset volledig op de zijframes wordt gedragen. Daarom worden er geen trillingen doorgegeven aan de folie.


Multivac: Een verpakkingssample.
Een verpakkingssample.

‘Dit stelt ons in staat om een constante baanspanning te bereiken en golven aan de randen van de verpakking te voorkomen. Dit garandeert daarom de optimale uitstraling van de verpakking bij folies van mono-materialen, zoals polypropyleen.’

Onderhoud

De R3 is zo ontworpen dat het onderhoudswerk minimaal is. Dit wordt onderbouwd door het ontwerp van de nieuwe hefunit.

‘Het ontwikkelteam heeft het aantal bewegende delen tot een minimum beperkt. Daarnaast wordt nergens smeermiddel gebruikt’, zegt Landerer. ‘De hoeveelheid onderhoudswerk en het mogelijke optreden van storingen zijn daardoor erg klein.’

Ook het wisselen van de afdichtingsplaat kan snel worden voltooid. Tot nu toe moesten servicemonteurs vaak het complete 100 kg zware bovendeel van de matrijs optillen. Multivac kwam met de oplossing om de afdichtingsplaat, die ongeveer 20 kilogram weegt, nu eenvoudig met behulp van schroeven uit het bovenste gedeelte kan worden verwijderd en in de laadruimte worden getrokken.

Landerer: ‘Daar kan de verandering snel en met minimale inspanning worden uitgevoerd. Het koelwatercircuit in het bovenste gedeelte blijft onaangetast. Dat is een enorm voordeel. Het betekent dat het niet meer nodig is om het koelwater af te tappen. Een opgave die in het verleden niet alleen tijd heeft gekost, maar ook een besmettingsrisico met zich meebracht.’

De ontwerpers hebben ook de onderkant van het frame op de thermovorm verpakkingsmachine versterkt. Dit maakt het mogelijk om de gehele machine op een centraal punt te tillen - bijvoorbeeld met een heftruck.

‘Dankzij deze versteviging is het mogelijk om bij eventuele lijnwisselingen snel de positie van de machine te wijzigen’, besluit Landerer.

Artikel delen