Verpakkingsuitdagingen voor Farma-industrie

Verpakkingsuitdagingen voor Farma-industrie

Een team van de NVC internationale werkgroep Pharmaceutical Packaging Innovation bezocht Pharmapack Europe (13-14 oktober 2021 in Parijs) en zag een snel groeiende industrie, die desondanks – of juist daarom – voor zware uitdagingen staat.

In Nederland geven we jaarlijks zo’n €110 miljard uit aan de zorg, waarvan €9 miljard aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Naar schatting is hiermee een verpakkingsinkoop van €300 miljoen gemoeid. (Bron: De Nederlandse Verpakkingsstatistiek, NVC, 2003.) Wat brengt de toekomst?

Dit artikel komt uit ons vakblad. Meer lezen? Neem een proefabonnement

Hoofdpijndossiers

Drie hoofdpijnpunten kwamen naar voren, te groeperen onder de noemers ‘materiaalontwikkeling’, ‘informatisering-automatisering’ en ‘patiëntgerichtheid’. Het P-woord heeft nu ook de farmaceutische industrie bereikt: PVC moet uitgefaseerd, of liever plastic in z’n geheel. Daarbij komt vervolgens het C-woord om de hoek: graag alles circulair, dus geleegde medicijnenverpakkingen graag naar de (materiaal)recycling om er weer nieuwe (verpakkings)materialen van te maken. Bepaalde functies in de verpakking zijn echter alleen in kunststof uit te voeren (Locked4Kids van Ecobliss, Alina van Stevanato Group of de Libertas van BectonDickinson). En wat te denken van Aclar (Honeywell), een polymeer dat qua breekvastheid en barrière-eigenschappen voor bepaalde griezelige medicijnen gewoon een betere keuze lijkt te zijn dan ‘puur’ glas? Uiteraard is men ook druk op zoek naar het vervangen van PVC in de alomtegenwoordige blisterverpakking: Huthamaki en Syntegon lanceren de ‘paper-meets-blister’ verpakking met bijbehorende verpakkingslijn en wonnen er al een Duitse verpakkingsprijs mee.

Centenkwestie

Niet veel mensen zullen het zich realiseren, maar in grote delen van de industrie is het knokken om iedere cent en moet er op het scherpst van de snede qua kosten geproduceerd worden. Slim automatiseren en informatiseren van de hele supply chain zijn essentieel om te kunnen overleven. SACMI/Velomat illustreerde de trend met een nieuwe machine om flexibel en toch tegen lage kosten complexe spuitmonden en pompjes te kunnen monteren in de farmaceutische en cosmetica-markt. Maar ook bedrijven als Perigord en Esko spelen een belangrijke rol bij het automatiseren van het grafische designproces.

En dan is er nog de patiënt...

Meneer Janssen, heeft u vandaag uw medicatie al geslikt? Geen makkelijk te beantwoorden vraag voor meneer Janssen met Alzheimer. Hoe houd ik de verschillende medicijnen uit elkaar? Hoe weet ik dat mijn medicijn geen ‘fake’ is? Een van de belangrijkste opgaven waarvoor de industrie en maatschappij zich gesteld zien, is het ‘dichtzetten’ van de supply chain tot en met het gebruiksmoment door de patiënt. Start-up D4P (‘DoseForPatient’) Pharma uit Zwitserland is een inspirerend voorbeeld. Met een speciale App is de medicatie traceerbaar te maken door zowel de dokter, de zorgverlener, de mantelzorger en natuurlijk de patiënt zelf. Essentiële innovaties in een wereld waarin onstuimige bevolkingsgroei in veel regio’s plaatsmaakt voor stabilisatie en dus vergrijzing.

Artikel delen