‘Lokaal gelegd én lokaal verpakt, daar zijn wij uniek in’, vertelt Stef Vermeulen, die samen met zijn broer Max de derde generatie vormt bij Vermeulen Eieren. Het bedrijf houdt zelf 65.000 leghennen die dagelijks zo’n 60.000 eieren leggen en krijgt ook eieren aangeleverd van boeren uit de omgeving. Vermeulen sorteert en verpakt deze eieren met haar eigen pakstation en een deel hiervan verwerkt het bedrijf tot eiproducten voor hoofdzakelijk de horeca, vlees verwerkende industrie en bakkers.
‘Verantwoord ondernemen speelt een belangrijke rol bij ons. Naast de lokale productie van de eieren verpakken wij de vloeibare eieren in duurzame verpakkingen en wekken we eigen energie op met onze 1.300 zonnepanelen. We hebben geen gas meer nodig en zijn daarmee één van de eerste eiproducenten in een gasloze fabriek.’

Geschiedenis
Vermeulen Eieren is opgericht door opa Toon Vermeulen. Hij turnde in 1972 zijn gemengde kippen, koeien en akkerbouw boerderij om in een pluimveebedrijf. Vervolgens nam zoon Peter samen met zijn vrouw Carolien het bedrijf over en zette het in 1997 aan de andere kant van Riel voort. Uiteindelijk startte zoon Peter Vermeulen in 2001met eiproducten. Peter zag dat er vraag was naar vloeibare, gepasteuriseerde eieren. Lokale bakkers en horeca namen deze producten af, zodat ze minder tijd kwijt waren aan het kapot tikken van de eieren. Het bleek een gat in de markt te zijn en Vermeulen zette in 2001een professionele HDPE-flessen afvullijn op. De derde generatie, Stef en Max Vermeulen, heeft onlangs besloten om de productie te moderniseren, zodat het voldoet aan alle kwaliteitseisen. Hiervoor heeft het bedrijf een kleine twee miljoen euro geïnvesteerd in een compleet nieuwe fabriek die afvult in kartonnen gable top verpakkingen en bag-in-box verpakkingen.

Erwin Snoeren, accountmanager Pacoma (links) en Stef Vermeulen, mede-eigenaar Vermeulen Eieren in Riel.
Van plastic naar karton
De reden voor de overstap van de plastic fles naar het kartonnen pak had meerdere redenen, vertelt Stef Vermeulen. ‘Ten eerste zou een aseptische en steriele flessenvuller veel te omslachtig en groot zijn. En als ons volume groeit zou de opslag van plastic flessen enorm veel ruimte in beslag nemen. Ook staat het imago van de plastic fles steeds meer onder druk vanwege duurzaamheidsaspecten.’
Vermeulen dacht in eerste instantie aan pouch zakjes van 1of 2 liter met her-sluitbare dop. ‘Het grote voordeel hiervan is dat we maar één afvulmachine nodig zouden hebben, de bag-in-box machine kan deze namelijk ook afvullen. Echter, de horeca werd hier niet enthousiast van omdat de zak flexibel en omstabiel is en daarom niet handig is in de keuken. Daarnaast zou deze nog steeds van plastic zijn en was de hersluitbare pouch prijzig.’
Via marktonderzoek en overleg met de horeca kwam Vermeulen op de gable top pakken van Elopak in Terneuzen. ‘We hebben gekozen voor de naturel brown verpakking. Deze is van ongebleekt karton en heeft een lokale verse” uitstraling. Daarnaast had deze verpakking de voorkeur van onze klantenkring en konden we met de Galdi machine voldoen aan de steriele eisen van pluimveetoezichthouder COKZ. Het pak is tevens aanzienlijk goedkoper dan de pouch.’
Nieuwe pasteurisatie lijn
Vol enthousiasme en met enige trots laat Stef Vermeulen de nieuwe fabriek zien. Deze werd opgezet met behulp van de Sanovo Techology Group. De fabriek, gelegen achter het oude pand, bestaat uit een state of the art eieren verwerkings- en verpakkingslijn. Per liter worden 20 eieren verwerkt.
De productie start bij een volautomatische brekermachine die de eieren scant en breekt en eventueel het eiwit en eigeel kan scheiden. Vervolgens gaat het eiproduct naar de pasteurisatiemachine die de eieren op een temperatuur van zo’n 65 graden Celsius pasteuriseert. Een buizenpasteur met energiebesparende warmtewisselaars zorgt voor de optimale verwerking tijdens het proces zodat de smaak zoveel mogelijk behouden blijft.
‘Wij krijgen veel positieve reacties uit de markt’, zegt Stef Vermeulen. ‘De smaak is nagenoeg gelijk aan die van een vers ei door het gebruik van dagverse lokale eieren . Daarnaast heeft de nieuwe installatie de kwaliteit ook flink verhoogd.’
Verpakkingslijn
Na de processing van de eieren gaat het eiproduct richting de verpakkingsafdeling. Hier kan gekozen worden tussen het afvullen in bag-in-box verpakkingen of kartonnen gable tops. Voor de gable tops is een Galdi RG 50 aangeschaft. De capaciteit hiervan, 3.500 stuks 1 liter pakken per uur, dit is momenteel voor Vermeulen aan de hoge kant, vertelt Stef Vermeulen. ‘Bij het automatiseren van een afvul- en verpakkingslijn kom je vanzelf bij hoge snelheden terecht. Het voordeel daarvan is dat we voorlopig kunnen doorgroeien. We hebben geïnvesteerd in de toekomst.’
Dat geldt ook voor de Oettel bag-in-box machine die op hoog tempo voorgevormde 10 liter zakken afvult en verpakt in dozen.
