Sensor met voedselveilige inkt houdt versheid van voedsel bij

Sensor met voedselveilige inkt houdt versheid van voedsel bij

Het Ierse Senoptica Technologies heeft een sensor ontwikkeld om de toestand van verpakte, bederfelijke voedingsmiddelen te bewaken met behulp van voedselveilige inkt die direct op de binnenkant van de verpakking kan worden gedrukt. De gepatenteerde sensor meet in realtime het zuurstofniveau in voedselverpakkingen met gemodificeerde atmosfeer.

Het bedrijf is een spin-out van Trinity College, Dublin en heeft als missie om de voedselverspilling tegen 2030 te helpen halveren op voorverpakt voedsel. De kern van de technologie is een nieuwe verpakkingssensor die de atmosfeer rond het voedsel in versverpakkingen kan meten. De sensor kan in realtime de toestand van het voedsel aangeven en helpen voorkomen dat eetbaar voedsel wordt weggegooid, aldus het bedrijf.

AIPIA, sensor2

Voedselveilige inkt

Omdat de sensor is gemaakt van voedselveilige inkt, kan deze direct op de voedselverpakking worden geprint. De inkt kan ook op etiketten worden gedrukt voor handmatige toepassing, waardoor ook real-time zuurstofmeting mogelijk is.

De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf de technologische oplossing met succes op industriële schaal geproduceerd en via onafhankelijke voedselveiligheidstests bewezen dat deze werkt. De technologie wordt momenteel getest bij een bekende wereldwijde retailer en een groot Europees voedingsbedrijf.

AIPIA, sensor3

Financiering

Senoptica haalt in totaal EUR 1,5 miljoen aan converteerbare obligaties op, met een initiële closing van EUR 550.000. Deze laatste financieringsronde zal het bedrijf in staat stellen om wettelijke goedkeuring te verkrijgen, een pilot in een winkel af te ronden en de eerste deals te sluiten.

 

Lancering 2024

Senoptica, gestart in 2018, verwacht tegen het einde van dit jaar de goedkeuring van de regelgevende instanties te hebben en streeft ernaar de technologie in het tweede kwartaal van 2024 te lanceren. Momenteel heeft het vier werknemers en is het van plan om de komende twee jaar vijftien extra banen te creëren.

Artikel delen