Statiegeld op blik: veel producenten en importeurs nog niet klaar ervoor

Statiegeld op blik: veel producenten en importeurs nog niet klaar ervoor

Vanaf 1 april 2023 geldt een statiegeldplicht op blikjes. Producenten en importeurs moeten hiervoor uiterlijk 22 maart bekend zijn bij Statiegeld Nederland. Uit een inventarisatie blijkt echter dat veel producenten en importeurs zich nog niet hebben aangemeld. Verantwoordelijke partijen kunnen gebruikmaken van het stappenplan. 

Statiegeldverplichting voor blikjes

Het had - en heeft nog steeds - behoorlijk wat voeten in aarde, maar vanaf 1 april geldt in Nederland een statiegeldverplichting op metalen drankverpakkingen tot 3 liter. Eén van de dingen die producenten en importeurs van blikjes hiervoor moeten doen, is zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. Dit dient uiterlijk woensdag 22 maart te gebeuren.

Craft: onrust onder kleine brouwers

Uit een inventarisatie van Statiegeld Nederland blijkt dat nog lang niet alle producenten en importeurs zich hebben aangemeld. Eerder al noemde Bernd Beersma, bestuurslid van Craft (de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen) en eigenaar van Kleine Beer Brouwerij in Lemmer, statiegeld op blik een hoofdpijndossier: ‘Het zorgt voor onrust onder kleine brouwers. Er komt nogal wat over ons heen en er zijn nog heel veel vragen bij kleine brouwers.

Stappenplan Statiegeld Nederland

Op 6 maart vond de recentste informatiebijeenkomst van Statiegeld Nederland plaats. Ook maakte de organisatie eerder al een stappenplan, waarin staat wat producenten en importeurs moeten regelen om statiegeld op blik te kunnen heffen. Statiegeld Nederland roept alle partijen die verantwoordelijk zijn voor de heffing van statiegeld op blik op, om zich zo snel mogelijk aan te melden.

Lees ook: Statiegeld op blik: dit moet je ervoor regelen!

Artikel delen