Cristalco's Daddy suikerverpakking van plastic naar papier

Cristalco suikerverpakking van plastic naar papier

Cristalco's Daddy suikerverpakking van plastic naar papier

Het Franse suikermerk Cristalco verlaagt de CO2-voetafdruk van zijn verpakkingsportfolio dankzij de nieuwe papieren Daddy Sugar-strooicontainer van Sonoco. Deze nieuwe poedersuikerverpakking bevat 80% minder plastic dan de vorige plastic fles.

De oude Cristalco verpakkingen bestond uit een polyethyleen fles (HDPE), volledig omwikkelt met een georiënteerd polystyreen (OPS) sleeve en een deksel van polypropyleen (PP). Na vijf jaar ontwikkeling, zes technische studies en meerdere levenscyclusanalyses om het beste concept en de beste materiaalkeuzes te definiëren, lanceert Cristalco een kartonnen verpakking van Sonoco die naar verluidt 80% minder plastic bevat.

Verpakking van gerecyclede papiervezels

De nieuwe container, die voor 68% uit gerecyclede papiervezels bestaat, wordt geleverd met een PE binnencoating om het aankoeken van suiker te beperken en het beschermt tegen vocht. Het door Rovip geproduceerde PP-deksel heeft twee openingen, één met zes kleine gaatjes om te strooien, terwijl de andere een bredere opening heeft voor grote dosering.

Cristalco bus strooit beter

‘We hebben de stooier verbeterd zodat het poedersuiker beter uitstroomt’, zegt Julie Moréac, hoofd verpakkingsontwikkeling bij Cristalco. ‘We wilden dat het deksel zo ecologisch mogelijk ontworpen zou zijn, terwijl de kernfunctionaliteiten behouden zouden blijven. Het moest gemakkelijk kunnen worden gedoseerd, geopend en gesloten en een verzegelde sluiting hebben. Het deksel moest ondertussen zijn vorm behouden en niet 'ovaaliseren', ondanks dat we de minder materiaal gebruiken.’

Ronde deksels

‘Bovendien wordt de deksel zonder lijm in het blik gehouden om mogelijke voedselbesmetting te voorkomen en de hoeveelheid gebruikte materialen tot een minimum te beperken. De uitdaging hier is om het deksel stevig vast te zetten in de kartonnen bus, waarvan de diameter tot enkele tienden van een millimeter kan veranderen.’
De nieuwe papiercontainers van Sonoco zijn vanaf juni 2024 verkrijgbaar in de schappen van UK supermarkten, zowel onder de merken 'Daddy' als 'Erstein'.

Artikel delen