‘Passie voor drukveredeling’

‘Passie voor drukveredeling’

Bron Drukwerkveredeling en Romeyn Stansen en Foliedruk behoren sinds de samensmelting tot Bron Groep en treden onder die naam ook gezamenlijk naar buiten. In de groep leeft een sterke passie voor drukveredeling. Door enthousiast mee te denken en oplossingen aan te dragen, helpen de veredelingsspecialisten om verpakkingen en drukwerk te creëren die zich onderscheiden in de markt.

Bron Groep telt zo’n 50 medewerkers. Zij zijn aan de slag in twee vestigingen: Uithoorn (hoofdkantoor en Romeyn) en Soest (Bron). Omdat ze zo’n sterke weerklank hebben in de markt blijven de bedrijfsnamen, Bron Drukwerkveredeling en Romeyn Stansen en foliedruk, tot op de dag van vandaag behouden. Bijzonder aan het bedrijf is de door het management en alle medewerkers gedragen passie voor drukveredeling door middel van verschillende technieken, waardoor verpakkingen en drukwerk zich onderscheiden in de markt.

Die passie uit zich in een klantgerichte opstelling, waarbij enthousiast meedenken en het aandragen van oplossingen de klant helpen bij het verfraaien en verduurzamen van hun verpakking of drukwerk. De Bron Groep stelt zich daarbij op als loonwerkbedrijf en partner, niet als concurrent van de drukkerijen. De expertise en ervaring van de specialisten is de basis van de toegevoegde waarde die de groep levert bij het ontzorgen van de drukker.


Met foliedruk kunnen structuren of teksten geaccentueerd worden. Deze technieken zorgen voor een bijzonder onderscheidend effect bij verpakkingen, die een chique uitstraling krijgen.

Lakken en lamineren

De specialisten van Bron zijn experts in lakken en lamineren. Deze technieken zetten ze in voor verpakkings- en ander drukwerk, dat opvalt op het verkooppunt en aantrekkelijk is voor de consument. Bij de laktechnieken worden door middel van zeef- of offsettechnieken verschillende lakken aangebracht op het drukwerk. Dat kan all-over of plaatselijk, in de vorm van spot-lakken, die een verpakking of ander drukwerk extra attentiewaarde geven en klasse laten uitstralen. Lakken zijn verkrijgbaar in diverse soorten, van hoogglans tot mat, maar er zijn ook speciale lakken, zoals glitterlak, soft touchlak , dispersielak en innovatieve barrièrelakken.


Deze cover van Packaging Magazine is het werk van specialisten-drukkers van Bron Groep. Zij gebruikten daarvoor diverse kleurenfoliedruk en all-over UV lak.

Laminering is een andere techniek om drukwerk aantrekkelijk en duurzaam te maken. Bron gebruikt zowel transparante als niet-transparante laminaten, hoogglans, mat, maar ook goud en zilver, met bijvoorbeeld een linnen- of leerstructuur, of soft touch, krasvast en gemetalliseerde laminaten.

Bij voldoende grote oppervlakken zijn ook ingekleurde PMS-laminaten mogelijk. Laminaten worden aangebracht met waterlijm en door thermolamineren, waarbij de lijm vooraf op de folie is aangebracht. Bron beschikt tevens over een rollenmachine voor het lamineren vanaf de rol. Hierna kunnen de vellen op maat worden gesheeterd. Laminaten zijn goed recycleerbaar en geschikt voor direct voedselcontact, bovendien bieden ze een prima barrière.

Verleiden

De ervaring leert dat consumenten zich graag laten verleiden door een aantrekkelijke verpakking, brochure of folder. Lakken en laminaten helpen hier uitstekend bij. Deze technieken geven de verpakking en het product door de extra bescherming bovendien een langere levensduur.

De keuze voor een bepaalde vorm van veredeling wordt meestal bepaald door de uitstraling of barrière-eigenschappen ervan. Voedings- en niet-voedingsverpakkingen stellen specifieke eisen, maar hebben zeker ook baat bij veredeling. Cosmetica- en farmaceutische verpakkingen stellen andere eisen dan verpakkingen voor banket of koffie. Bij geschenkverpakkingen is de toegevoegde waarde van veredeling zeer aanzienlijk. Deze verpakkingen worden veel aantrekkelijker door veredeling.


Rollenmachines voor het aanbrengen van PET-zilver van rol naar rol.

Folies drukken en pregen

De specialisten in foliedruk en foliepregen zitten bij Romeyn. Foliedruk is perfect om vormen, afbeeldingen of tekst te accentueren. Met foliedruk kunnen structuren of teksten worden aangebracht. Dit maakt foliedruk geschikt voor verpakkingen. Deze technieken werken als een eye catcher. Zij zorgen voor een bijzonder onderscheidend effect bij verpakkingen, die een chique uitstraling krijgen en de consument een gevoel van luxe geven.

Pregen is een veelgebruikte veredelingstechniek om papier en karton van een reliëf te voorzien. Het bewerken van papier op deze manier wordt ook wel diepdrukken, blinddrukken of embossing genoemd. Door deze techniek krijgen verpakkingen een tactiel effect. Verpakkingen die door middel van pregen veredeld zijn, onderscheiden zich niet alleen visueel, maar ook gevoelsmatig bij het aanraken en vastnemen. Chocolade- en andere verpakkingen die consumenten niet alleen met hun ogen kopen, maar ook met gevoel en smaak, hebben baat bij een tactiel effect, bijvoorbeeld door een verhoogde afdruk van de pralines.


Met pregen is het mogelijk om vormen, afbeeldingen of tekst te accentueren. Deze foto toont de preegstempel en de contra.

Combinatie

Met foliepregen brengt Romeyn foliedrukken en pregen samen. Met een speciale stempel wordt het materiaal in één doorgang gefolied en gevormd. Daardoor krijgt een ontwerp diepgang en kleur in één. Foliepregen wordt vaak gebruikt bij wenskaarten, DVD-hoesjes, parfum- en andere luxeverpakkingen. De folietekst of afbeelding komt met het foliepregen bovenop het reliëf in het papier te liggen en valt daardoor nog meer op. Ook hier is niet alleen het visuele effect belangrijk, maar ook het gevoel, dat bijvoorbeeld ontstaat door een zilver logo op een brochure of een geschenkdoos.

Innovatie

De specialisten van Bron en Romeyn geloven in de kracht van innovatie. De investering in Digital Foil Printing bewijst dit. Digital Foil Printing is een gloednieuwe veredelingstechniek die ongekende mogelijkheden biedt voor het personaliseren van drukwerk. Elk vel kan individueel worden veredeld, waardoor digitale foliedruk betaalbaar is voor drukwerk in kleine oplages. Digital Foil Printing is, net als foliedruk, een veredelingstechniek waarbij een dun laagje folie over (een deel van) het drukwerk wordt aangebracht, maar er komen geen stempels aan te pas.

Romeyn noemt deze techniek het moderne zusje van foliedruk. Deze techniek wordt ingezet voor het veredelen van labels, flyers, mailings, magazinecovers…Het is ook mogelijk om voordelig een model van een verpakking of ander stuk drukwerk te maken. Dit kan met hoogglans goudfolie, hoogglans of zijdeglans zilverfolie, diverse kleuren of holografische folie. De techniek is toepasbaar op gestreken of ongestreken papier en de folie is digitaal overprintbaar.

Duurzame oplossing

De Bron Groep profileert zich als een duurzaam bedrijf. Het aanbrengen van een laminaat staat ter discussie. Daarom werkt de Bron Groep aan oplossingen om de hoeveelheid kunststof te reduceren. Dit doen de specialisten door gemetalliseerde laminaten aan te brengen op karton of papier, waarbij de kunststof tijdens het proces wordt verwijderd en op verantwoorde wijze wordt gerecycleerd (transfer metallisering). Het is ook mogelijk om een vocht- en vetwerende lak aan te brengen, wat voor diverse verpakkingen een duurzame oplossing kan zijn.

Vanuit verschillende hoeken staat ook het gebruik van kunststoffen onder druk. Daarom werkt de Bron Groep samen met een aantal klanten om de hoeveelheid kunststof te reduceren. Een voorbeeld hiervan is de skinverpakking die het kunststofbakje vervangt.

Artikel delen