Ready to eat verpakkingsdesign

YB_4 nieuwe_smaken_nieuw_verpakkingsdesign

Ready to eat verpakkingsdesign

YB (voorheen Yoghurt Barn) lanceert vier nieuwe smaken in een hagelnieuw verpakkingsdesign. Dit straalt niet alleen duurzaamheid en gezondheid uit, maar creëert ook een slimme wisselwerking tussen YB’s retail- en horecatak.

YB ontvangt met dertien restaurants verspreid over Nederland jaarlijks zo’n anderhalf miljoen gasten voor een ontbijt, lunch of tussendoortje. Dit succes smaakt naar meer en daarom richt de keten zich sinds september 2021 ook als leverancier op de retail en foodservice. En dat is goed nieuws voor consumenten die van gezonde, plantaardige ready to eat producten houden én milieubewust zijn. ‘Corona gaf ons de gelegenheid om onze strategie aan te scherpen en het klimaatpositief ondernemen te intensiveren. Onze missie is om feel good food met een positieve impact te bieden. Wij besloten onder andere de stap naar volledig plantaardige producten te maken en zo snel mogelijk nul milieu-impact te veroorzaken en anders te overcompenseren’, vertelt oprichter Wouter Staal. ‘Ook beseften wij dat onze producten nog niet in de retail bestaan. Daarom lanceerden wij twee smaken Overnight Oats en twee smaken Soya Yoghurt. In een half jaar hebben wij alweer veel kennis opgedaan en sinds kort liggen er vier vernieuwde smaken in een hagelnieuw verpakkingsdesign bij onder andere Albert Heijn, Jumbo, Kiosk en vele cateraars.’

110% compensatie

Het nieuwe verpakkingsdesign komt uit de koker van merk- en verpakkingsontwerper Thirza Peppelenbos. Vanwege de overschakeling naar volledig plantaardig ontwierp zij ook een nieuw logo. ‘Wij ontdekten dat het niet voor iedereen direct duidelijk is, wanneer je overnight oats eet. Daarom spat nu alleen het woord “oats” van de wikkel af. Verder passen de kleuren van de wikkels bij de ingrediënten van de smaak. De verschillende smaken vormen een mooi bij elkaar passend palet dat in your face is, zonder schreeuwerig te zijn’, aldus Staal. ‘Om de recyclebaarheid te bevorderen, kozen wij voor mono-materialen: een wikkel van gerecycled papier die je los moet maken om te kunnen eten en een cup van 100% recyclebaar plastic. Natuurlijk willen wij naar een verpakking toe waar geen fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Door een complete levenscyclusanalyse te doen zijn wij exact op de hoogte van onze impact en op welke punten wij die kunnen reduceren. Daar ligt namelijk onze strategische focus. Momenteel veroorzaakt de verpakking een kwart van de CO2e-uitstoot. Zolang wij niet kunnen overstappen op gerecycled plastic, compenseren wij dit voor minimaal 110% door de aanplant van bomen in samenwerking met Trees for All.’

'Verschillende smaken vormen een bij elkaar passend palet dat in your face is.'

Slimme wisselwerking

Met het verpakkingsdesign wil YB uitstralen dat de producten voor directe consumptie, gezond en duurzaam zijn. Staal: ‘Onze producten hebben een Nutri-Score A en zijn plantaardig. Bovendien zijn wij sinds vorig jaar een B Corporation. Die positieve impact op mens en milieu mogen wij eigenlijk wel wat meer van de daken schreeuwen. In onze merkstrategie willen wij daar dus sterker de nadruk op leggen. Wat meer activistisch ook, maar dan wel zonder arrogant over te komen.’ Dat YB heel duurzaam bezig is, mag duidelijk zijn. Daarnaast creëren zij ook nog eens een slimme wisselwerking tussen hun retail- en horecatak. De retailverpakking bevat een QR-code die spaarpunten oplevert. Deze kun je inzetten voor Trees for All of je kunt sparen voor bijvoorbeeld een high tea in één van de Barns. Daarnaast ontvang je korting op een product, als je de retailverpakking inlevert bij een Barn. Zo kan YB de cups hergebruiken en weten zij van consumenten nieuwe gasten te maken.

YB_4_ nieuwe_smaken_nieuw_verpakkingsdesign
YB (voorheen Yoghurt Barn) heeft een nieuw verpakkingsdesign ontwikkeld voor 4 nieuwe smaken.

Randstedelijke vrouwen

Voor de nabije toekomst blijft YB innoveren met smaken, producten en de verpakkingen en zich focussen op het verstevigen van de retailtak. ‘Toen wij afgelopen september onze retailproducten lanceerden, wilden wij heel Nederland veroveren. Maar als het klimaat je niet zo interesseert of je niet per se plantaardig wilt eten, dan maak je toch niet de overstap naar duurzame producten. Daarom richten wij ons vooral op onze communicatiedoelgroep: Randstedelijke, hoger opgeleide vrouwen, die flexitariër zijn en het verschil willen maken. Wij streven ernaar om in 2025 marktleider te zijn in Noordwest-Europa op het gebied van plantaardige ontbijt-, lunch- en tussendoorproducten, zowel in de horeca als in de retail’, vertelt Staal. ‘Daarnaast zijn wij in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Frankrijk en België bezig met het uitrollen van onze retailproducten en Barns op basis van franchising. Kortom: wij zijn flinke stappen aan het maken.’

YB_4_ nieuwe_smaken_nieuw_verpakkingsdesign. YB_4_ nieuwe_smaken_nieuw_verpakkingsdesign.
Artikel delen