Verpakkingsdesign 621 Ferments zet ingrediënten centraal

Verpakkingsdesign 621 Ferments zet ingrediënten centraal

Voor de nieuwe lijn garums van restaurant  Choux ontwikkelde designer Frank van de Sman het verpakkingsdesign dat de identiteit van 621 Ferments vormgeeft. De flessen vallen op door hun ingetogen uitstraling en illustraties die direct verwijzen naar de ingrediënten. ‘Het ontwerp moest het product ondersteunen: puur, natuurlijk en met een duidelijke link naar smaak en geur.’

Van de Sman kent de oprichters van  Choux al jaren en ontwierp eerder voor hen wijnlabels en drukwerk. ‘Toen de vraag kwam voor het verpakkingsontwerp, voelde dat als een logisch vervolg.’ Voor de stijl zocht hij inspiratie buiten de gangbare verpakkingswereld. ‘Ik dacht aan oude parfumflessen. Garum is, net als de klassieke Maggi, niet alleen een smaakmaker maar ook een geurversterker. Parfumflessen gaven precies het gevoel dat ik wilde overbrengen: geconcentreerd en verfijnd.’

621Ferments_ low res

Illustraties die het product dragen

Het eerste concept ontstond rond de kōji-schimmel (Aspergillus Oryzae). ‘De microscopische beelden van deze schimmel waren prachtig en vormden de basis voor de eerste labels, Beef en Mushroom Garum. Van daaruit hebben we het principe doorgetrokken: op elk etiket staat het hoofdingrediënt centraal, zonder opsmuk.’

De keuze voor een minimalistische stijl met één duidelijke illustratie is volgens Van de Sman geleidelijk gegroeid. 621 Ferments was in het begin niet meer dan een idee en twee producten. De visuele identiteit is niet vooraf vastgelegd, maar langzaam ontstaan door consequent te werken en goed naar de wensen van de chefs te luisteren.’

 

Balans tussen esthetiek en functie

Het ontwerp moest niet alleen de ambachtelijke uitstraling van de garum overbrengen, maar ook praktisch blijven. ‘Leesbaarheid en productinformatie moesten duidelijk zijn, maar het geheel mocht niet te druk worden. De centrale illustratie geeft direct herkenning en laat ruimte voor de functionele elementen op het etiket.’

 

Samenwerking met de chefs

Het ontwerpproces verliep volgens Van de Sman in korte sprints. ‘Ik stuurde vijftien schetsen en kreeg snel feedback van chefs Maarten Bezem en Merijn van Berlo. Zij wisten goed wat ze wilden en gaven scherpe aanwijzingen. Ons gezamenlijke doel was dat het eindresultaat sterker werd dan wat ieder van ons afzonderlijk voor ogen had.’

Van de Sman beperkte zich tot het ontwerp. ‘Materialen en druktechnieken vielen buiten mijn rol. Het ging erom een visuele taal te ontwikkelen die past bij de duurzame en no waste-filosofie van Choux.’

 

621 Ferments opvallend in het schap

Het meest waardeert hij dat de flessen daadwerkelijk opvallen. ‘Als ik door Amsterdam fiets en ze door een etalage zie staan, herken ik meteen het ontwerp. Dat geeft voldoening: de verpakking trekt de aandacht zonder te schreeuwen.’

Ook in vergelijking met zijn werk als tatoeëerder ziet Van de Sman een duidelijke link. ‘Ik werk veel met planten- en diermotieven, die ook op deze labels centraal staan. De stijl is strakker dan mijn tatoeages, die meer lijken op illustraties uit oude biologieboeken. Maar in beide gevallen gaat het om het vertellen van een verhaal in beeld.’

Naast 621 Ferments ontwierp hij eerder wijnlabels voor Domaine Otter en het etiket voor GAAMOS!, een distillaat van Georgische wijn. ‘Toch voelt dit project bijzonder: het komt voort uit een hechte samenwerking en laat zien hoe verpakkingsdesign de kern van een product kan versterken.’

621Ferments_Beef Garum_750ml

 

Meer artikelen

recent new image
Verpakkingsdesign 621...

Voor de nieuwe lijn garums van...

Lees meer
recent new image
Goodlydesign geeft L’or...

‘Het merk wil een frisse wind laten...

Lees meer
recent new image
Fanta komt dit najaar met...

Fanta introduceert dit najaar speciale...

Lees meer
recent new image
Fantasievol WARBB...

De Japanse Chichibu-distilleerderij...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox