Optimale verzenddoos voor bier

Optimale verzenddoos voor bier

Romuald van Blokland van Cahe Verpakkingen deed in december 2018 onderzoek naar bier verzendverpakkingen. Hij ontwikkelde zelf ook een licht en stevig alternatief. Beernami en Kompaan zijn de eerste gebruikers van deze Cahe bier verzenddoos.

Bierliefhebbers die nieuwe bierstijlen willen ontdekken, zijn bij Beernami aan het goede adres. Het bedrijf selecteert maandelijks seasonals, specials en limited editions van nieuwe opkomende brouwerijen en verstuurt die naar haar abonnees. Een succesvol initiatief, alleen mede-oprichter en eigenaar Olaf Jacobson kreeg regelmatig te maken met breuk. Boze klanten hingen aan de lijn vanwege kapotte flesjes en naar bier stinkende dozen. Via een Google-zoekopdracht kwam hij terecht bij het VerpakkingsManagement-artikel over bierverzendverpakkingen. Hij nam contact op met Van Blokland en samen besloten ze te investeren in een nieuwe bier verzenddoos.

Kosten bier verzenddoos

‘Als je een eigen verzenddoos wilt produceren, lopen de kosten flink op’, legt Romuald van Blokland uit. ‘Je krijgt te maken met eigen stansmessen en drukkosten. Een order is pas interessant vanaf zo’n 10.000 stuks. Door gezamenlijk te investeren in zo’n grote run en verschillende orders te verzamelen in een combinatieorder, kan je de kosten drukken.’
Voor de eerste order vond Olaf Jacobson een partner in bierbrouwer Kompaan, die een serie van 5.000 bedrukte dozen nam. Beernami zelf zou de overige 5.000 afnemen maar kreeg als snel vraag vanuit kleine brouwerijen. Waardoor dit er uiteindelijk 3.000 werden en nog eens 3.000 onbedrukt. ‘Wij zijn op een missie om alle onafhankelijke brouwers te laten floreren. Het heel aan laten komen van hun bier sluit daar bij aan’, aldus Jacobson.

Ervaring

Van Blokland schakelde zijn golfkartonleverancier IPS Lamersdorf in (onderdeel van de Igepa Group). Die leverde de 11.000 verzenddozen voor de Kerst af. Inmiddels hebben Beernami en Kompaan de nodige ervaring opgedaan. ‘Ik ben zeer tevreden, vooral de autolock bodem scheelt veel tijd, tape en ergernis. Maar daarnaast is die ook heel mooi’, zegt Jacobson. ‘Wij hebben geen enkele breuk meer gehad, sinds we de nieuwe doos gebruiken. En deze is ook nog eens goedkoper. De bedrukking is trouwens ontworpen door Ferry van Heeswijk, mede-oprichter van Engelbertus. Een mooi voorbeeld hoe iedereen elkaar verder help in de craft beer scene.’


Bier verzenddoos van Cahe Verpakking en Beernami bestaat uit twee vakverdelingen, een harmonica huls waarin twee vakverdelingen passen en de autolock doos.
.

Constructie

De Cahe bier verzenddoos bestaat uit een Amerikaanse autolock doos van 641 gram die snel is op te zetten. De verlengde bodem en bovenkant van de doos zijn dubbel uitgevoerd waardoor een buffer ontstaat van twee maal een lichte BE-golf. Aan de korte kant zitten handgrepen voor het optillen.
‘De gebruikte kartonkwaliteit is een testliner’, vertelt Van Blokland. ‘Deze lichte papiersoort is minder stug en creëert daardoor een soort kreukelzone. Bij een val wordt de bots energie minder direct doorgegeven.’
In de autolock doos gaat een kartonnen harmonica huls die snel is op te zetten. Op de hoeken van de huls zitten afstandshouders. Deze zorgen rondom voor een tussenruimte van 5 millimeter. De dubbele wand zorgt voor extra stevigheid en bescherming. Verder schermt de huls de inhoud af van de twee gaten voor de handgreepgaten.
In de huls passen twee vakverdelingen (2x3) waarin twee maal zes bierflesjes of bierblikjes passen. Deze vakverdelingen zijn snel op te zetten door ze in de lengte te vouwen. De tussenwanden zijn dubbel, zodat de bierflesjes goed zijn beschermd.

Tot slot zijn de compacte dozen passend op een 1200x1000 pallet en zorgen ze voor een bijna 100% beladingsgraad op de pallet. De huidige doos kan 12 flesjes bevatten. Een ontwerp voor 24 flesjes ligt klaar op de tekenplank.

www.caheverpakking.nl / www.beernami.nl


Het grafisch ontwerp is van Ferry van Heeswijk van brouwerij Engelbertus.

Artikel delen