Capsuleverpakkingen om thuis te composteren

Capsuleverpakkingen om thuis te composteren

Capsules van aluminium of plastic komen tegenwoordig veel voor in huishoudens, bijvoorbeeld voor koffie, thee, cacao of babyvoeding. Om de ecologische voetafdruk van deze capsules te verbeteren, werkt Greiner Packaging momenteel aan een oplossing gemaakt van composteerbaar polymeer, zodat klanten gebruikte capsules kwijt kunnen op hun eigen composthopen in de achtertuin.

Nauwkeurig productieproces

Het productieproces maakt gebruik van barrièretechnologie om de perfecte smaak te garanderen. Dit beschermt het verpakte product tegen invloeden van buitenaf zoals het binnendringen van zuurstof, verlengt de houdbaarheid en zorgt voor een optimaal smaakbehoud. Multibarrier-technologie (MBT) kan worden gebruikt in combinatie met thermovormen, spuitgieten en in-mold labelen.

Nooit te veel

Capsules zijn milieuvriendelijker dan het imago doet vermoeden. Het geeft het product de best mogelijke bescherming, waardoor het niet bederft en verloren gaat. De koffie in de capsule wordt nauwkeurig afgemeten, met één capsule per kopje, wat betekent dat de consument nooit te veel gebruikt.

Composteerbaar polymeer

Greiner Packaging produceert momenteel de eerste capsules gemaakt van een composteerbaar polymeer, dat gemakkelijk kan worden gerecycled in een thuiscomposter. ‘Het was belangrijk voor ons om een ​​oplossing te vinden die zou voldoen aan onze hoge kwaliteitsnormen voor productbescherming en die ook duurzaam, milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk zou zijn’, legt Taner Ertan, International Business Development Manager bij Greiner Packaging, uit. ‘Na uitgebreid onderzoek hebben we gekozen voor een polymeer dat composteerbaar is en goede barrière-eigenschappen heeft. We hebben dit materiaal al aan een eerste reeks succesvolle producttesten onderworpen.’


TÜV-certificering

Sinds begin februari loopt ook het proces om de nieuwe thuiscomposteerbare capsule te laten certificeren door TÜV AUSTRIA BELGIUM nv. Het doel is dat de caspule het OK Home Compost-certificaat krijgt, dat alleen wordt toegekend aan producten die bij lage temperaturen kunnen worden gecomposteerd, bijvoorbeeld in de composter in de achtertuin van een consument.

Biologisch afbreekbare producten in opmars

‘Organisch materiaal is goed voor ongeveer 50% van al het huishoudelijk afval. Dat cijfer zal in de toekomst nog groter worden door de toenemende populariteit van biologisch afbreekbare producten, zoals verpakkingsmaterialen en wegwerpbestek. Ook hier willen we een bijdrage aan leveren’, vult Ertan aan. Het TÜV-certificeringsproces voor de thuiscomposteerbare capsule zou in het vierde kwartaal van 2022 moeten zijn voltooid.

Artikel delen