Composteerbare én recyclebare coating voor verpakkingen

Composteerbare én recyclebare coating voor verpakkingen

Total Corbion PLA heeft aangetoond dat papiergecoate toepassingen met haar Luminy PLA nu niet alleen gecertificeerd composteerbaar, maar ook recyclebaar kunnen zijn. De nieuwe ontwikkeling voegt volgens de fabrikant een extra end-of-life-optie toe voor toepassingen op basis van gecoat karton/papier, zoals koffiekopjes en afhaalbakjes, waardoor waardevolle papierbronnen kunnen worden hergebruikt.

Verstoring recycleproces

Kartontoepassingen gecoat met traditionele, op olie gebaseerde kunststoffen hadden het nadeel dat het plastic van het papier moest worden gescheiden voordat recycling kan plaatsvinden, anders kan het polymeer de recycleerbaarheid van het papier verstoren. Om deze reden werden veel toepassingen niet gerecycled, maar in plaats daarvan verbrand of gestort.

Pulpeerbaarheid

‘Wij hebben aangetoond dat karton gecoat met Luminy PLA de pulpeerbaarheid of recycleerbaarheid van het papier niet verstoort’, aldus Jenifer Mitja, applicatiespecialist bij Total Corbion PLA. ‘Het coaten van een kartontoepassing met Luminy PLA maakt daarom niet alleen de industriële compostering aan het einde van de levensduur mogelijk (EN13432), maar ondersteunt nu ook de mechanische/materiaalrecycling binnen bestaande recyclingstromen.’
De recycleerbaarheid van het met PLA gecoate karton is gecertificeerd door de Western Michigan University en de kartonmonsters voor de proef werden geleverd door Metpack, dat gespecialiseerd is in geëxtrudeerde, met barrière gecoate karton van voedingskwaliteit.

Volledig biobased

Het gebruik van een PLA-coating zorgt voor een volledig biobased oplossing met een goede sealsterkte en bedrukbaarheid die geen voorbehandeling vereist. Omdat PLA een polair materiaal is zoals papier, kan een goede hechting worden bereikt. Het aanbrengen van een PLA-coating resulteert in een goede smaak- en aromabarrière en weerstand tegen vet en minerale olie. Bovendien heeft Total Corbion PLA aangetoond dat Luminy PLA-gecoat karton nu ook kan worden gebruikt voor kant-en-klare bakjes die moeten worden opgewarmd in de magnetron of oven, waardoor het toepassingsvenster verder wordt vergroot.

Keuze

Thomas Philipon, CEO van Total Corbion PLA erkent de prestatie: ‘De mogelijkheid om PLA-gecoat karton te recyclen stelt merkeigenaren, retailers, horecagelegenheden en afvalverwerkingsbedrijven in staat om te werken met een biobased verpakkingsoplossing die kan worden gecomposteerd of gerecycled, afhankelijk van wat het meest milieuvriendelijk is voor die specifieke toepassing. We zijn enorm trots om nog verder bij te dragen aan het stimuleren van de circulaire economie.’


De Total Corbion PLA paper coating fabriek

Artikel delen