Ozarka levert herbruikbare maaltijdverpakkingen

Ozarka levert herbruikbare maaltijdverpakkingen

Ozarka, lid van het KIDV Innovatieplatform, levert herbruikbare verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden.

Ozarka

Het bannen van wegwerpplastic en het recyclen van plastic is onvoldoende om het plasticprobleem op te lossen. Tot deze conclusie kwam Beth Massa toen zij bij Microsoft samenwerkte met verschillende wetenschappers. Beth en haar echtgenoot Michael wilden bijdragen aan een oplossing van het plasticprobleem en in 2019 startten zij Ozarka met als core business Reusables as a Service (RaaS).



Zowel duurzaam als economisch aantrekkelijk

‘Wij leveren aan restaurants, cateraars en event- en festivalorganisatoren herbruikbare verpakkingen die gemaakt zijn van glas, polypropyleen of silicone. Na gebruik zorgen wij ervoor dat de verpakkingen worden opgehaald, gereinigd en opnieuw geleverd. Onze klanten betalen per gebruikte verpakking en onze tarieven zijn vergelijkbaar met die van wegwerpverpakkingen. RaaS is dus zowel duurzaam, als economisch aantrekkelijk’, aldus Michael Massa. ‘Inmiddels bieden wij ook ARK Reusable Packages, gemaakt van voedselveilige siliconen en op maat.’

Dit artikel komt uit ons vakblad. Neem een proefabonnement en lees meer verdiepende artikelen

DeliverZero

Onder invloed van corona en de lockdowns ontwikkelde Ozarka inmiddels ook DeliverZero: een bestelplatform voor restaurants. Als consumenten een afhaal- of bezorgmaaltijd via de app of website van DeliverZero bestellen, krijgen zij deze in een herbruikbare verpakking bezorgd. Massa: ‘De gebruikte verpakking kun je inleveren bij alle deelnemende restaurants of een volgende keer aan de koerier meegeven. Het grootste voordeel van DeliverZero is natuurlijk dat wij restaurants hiermee een afvalvrij alternatief bieden. Daarnaast rekenen wij minder commissie dan andere bestelplatforms.’ Ozarka rondde de testfase inmiddels af en focust zich momenteel op het uitbreiden van de klantenkring.

‘Voor DeliverZero gingen tot nu toe zo’n twintig restaurants een partnerschap met ons aan en voor RaaS zo’n acht cateringpartners’, vertelt Massa. ‘Onze klanten bevinden zich nog overwegend in Amsterdam, dat willen we gaan uitbreiden naar heel Nederland. En over twaalf maanden gaan we ons concept ook uitrollen in de Benelux en verder in Europa. Herbruikbaarheid wordt steeds gangbaarder en wij kunnen reageren op een toenemende marktvraag.’

KIDV Innovatieplatform

Het innovatieplatform is gericht op innovatie in verpakkingen en is opgericht door het Nederlands Instituut voor Duurzaam Verpakken (KIDV). Het doel van dit platform is om verbindingen te leggen tussen duurzame verpakkings- en recyclingideeën en het KIDV-netwerk van producenten, retailers en recyclers. Heeft jouw bedrijf een specifieke innovatie op het gebied van duurzaam verpakken en/of recycling en wil je gebruik maken van de voordelen van het platform? Neem dan contact op met Charissa Koolen (06-28771301, c.koolen@kidv.nl).

Artikel delen