2 supermarkten en drankenleveranciers schaffen gezamenlijk plastic handgreepjes af

AH_Jumbo_CocaCola_Vrumona_handgreep

2 supermarkten en drankenleveranciers schaffen gezamenlijk plastic handgreepjes af

Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland en Vrumona stoppen met de plastic handgrepen op alle multiverpakkingen frisdrank en water, zoals deze in Nederland in supermarkten worden aangeboden. Deze stap leidt tot een besparing van bijna 40.000 kilo plastic per jaar en verbetert de recycling van meer dan 550.000 kilo plastic, informeren de initiatiefnemers.

Het weglaten van de plastic handgrepen is in de afgelopen periode al op enkele verpakkingen toegepast, en het blijkt goed werkbaar te zijn voor de consument. Daarom is besloten dit op alle multiverpakkingen door te voeren.

De handgrepen - ook wel draaglussen of handylifts genoemd – op de verpakkingen van vier of zes grote flessen frisdrank of water zijn bedoeld om gemak te bieden bij het optillen. Dit is handig voor de consument, maar nadelig wat betreft recyclen. Het verstevigde plastic, van ander materiaal dan de rest van de verpakking, zorgt ervoor dat het minder goed recyclebaar is. Daarom schaffen deze vier bedrijven de plastic handgreepjes af.

'Het weglaten van de handgreep komt de recyclebaarheid van bundelverpakkingen ten goede.'

Recyclebaarheid van de handgreepjes belemmerend

Niels van Marle, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV): ‘Het weglaten van de handgreep komt de recyclebaarheid van bundelverpakkingen ten goede. De omverpakking zelf wordt namelijk gemaakt van het flexibele kunststof materiaal LDPE en de handgrepen van het materiaal PET. Als je deze omverpakking als consument in één keer weggooit, dus zonder de handgrepen van de omverpakking te scheiden, dan komen de twee verschillende materialen bij elkaar in de recyclestroom terecht. Dit kan de recycling belemmeren, omdat PET hele andere recycle-eigenschappen heeft dan LDPE, zoals een andere smelttemperatuur. De nieuwe verpakking zonder handgreep komt daarom ook beter uit de recyclecheck van het KIDV dan die mét handgreep. Daarnaast levert het weglaten van de handvatten natuurlijk een materiaalbesparing op.’

Consumentenervaringen

Uit de ervaringen tot nu toe blijkt dat consumenten de verpakking nog steeds goed vast kunnen pakken bij de opening van de verpakking aan de zijkant. Verpakkingen zonder de handvatten zullen in de komende maanden in supermarkten in Nederland worden uitgerold. Dit verschilt per leverancier en merk.

AH_Jumbo_CocaCola_Vrumona_handgreep
AH, Jumbo, Vrumona en Coca-Cola in Nederland stoppen gezamenlijk met plastic handgreepjes op 4 en 6 flessen verpakkingen.

Samenwerking in aansluiting op het Plastic Pact

Deze stap sluit aan bij de ambities van partijen om alle verpakkingen steeds verder te verduurzamen. Alle betrokken partijen zijn ook ondertekenaar van het Nederlandse Plastic Pact en dat zich richt op minder plastic en meer recycling. De ACM is door de betrokken partijen ook geïnformeerd over dit gezamenlijke initiatief. Zij zal haar informele beoordeling over deze samenwerking en de mogelijke gevolgen voor de concurrentie ook publiceren op haar website.

Martijn van Rijn, Plastic Pact NL: ‘De aanpassing van deze verpakking is weer een stap in de richting van duurzamere plastic verpakkingen. Doordat deze bedrijven gezamenlijk optrekken wordt in een keer veel impact gemaakt en dit past daarmee goed bij het realiseren van de doelen van het Plastic Pact NL.’

Artikel delen