64% chemicaliën in verpakkingen niet goedgekeurd

Chemische stoffen

64% chemicaliën in verpakkingen niet goedgekeurd

Onderzoekers van University College London (UCL) hebben onderzocht hoeveel chemische stoffen er in verpakkingen zitten en welke schadelijk kunnen zijn voor de mens. Het onderzoek bracht 2.881 zogenaamde Food Contact Chemicals (FCC) aan het licht, dat wil zeggen chemische stoffen die kunnen migreren van verpakkingen als plastic, papier, karton, metaal, glas en keramiek naar voedsel en dranken.

Van de 2.881 chemische stoffen zijn er 1.035 goedgekeurd voor voedselgerelateerd gebruik. Dit betekent dat ongeveer tweederde van de gedetecteerde chemische stoffen niet is goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen.

De autoriteiten werken nu aan het verbieden of invoeren van grenswaarden voor een aantal stoffen. Zo heeft de EU het gebruik van bisfenol A in babyflessen voor kinderen onder de drie jaar verboden.

De onderzoekers hebben ook een database gebouwd met de naam FCCmigex, waarmee ze de verspreiding van FCC in ons voedsel systematisch in kaart zullen brengen.

Database en tool

Door informatie uit 1.210 bestaande onderzoeken te analyseren, vormen de bevindingen van het artikel de basis voor een nieuwe, unieke database, die gelanceerd is door de non-profitstichting Food Packaging Forum (FPF), die tot doel heeft licht te werpen op de duizenden chemicaliën die in voedsel worden aangetroffen. verpakking.
De gratis beschikbare online mapping tool die bekend staat als de 'Database on Migrating and Extractable Food Contact Chemicals' (FCCmigex) verzamelde gegevens uit de 1.210 onderzoeken en bracht de wetenschappers van de FPF samen met die van acht academische instellingen in Europa en Noord-Amerika, waaronder de UCL.

Voedselmigratiegedrag

De nieuwe tool geeft informatie over honderden chemicaliën waarover weinig bekend is op het gebied van gebruik en voedselmigratiegedrag. De auteurs zijn van mening dat de nieuwe gegevens van cruciaal belang zijn voor het bepalen van de risico's voor de menselijke gezondheid, en hopen dat de bevindingen ook zullen bijdragen aan de ontwikkeling van ongevaarlijke materialen die leiden tot veiliger voedsel - evenals een meer circulaire economie.

Chemische stoffen
Van de 2.881 chemische stoffen zijn er 1.035 goedgekeurd voor voedselgerelateerd gebruik.
Artikel delen