Actuele ontwikkelingen in de kartonsector - Winfried  Muehling

Winfried Muehling

Actuele ontwikkelingen in de kartonsector - Winfried  Muehling

‘Wij zijn geen voorstander van “plastic bashing”: voor sommige producten hebben plastic verpakkingsmaterialen hun plaats'

Productbescherming staat voorop

‘Wij zijn geen voorstander van “plastic bashing”: voor sommige producten hebben plastic verpakkingsmaterialen hun plaats.  De verpakking moet voldoen aan de eisen van de producten en heeft als belangrijke functie het product te beschermen en de houdbaarheid te verlengen. De hulpbronnen en energie die worden gebruikt bij het maken van producten zijn veel groter dan die worden gebruikt bij de productie van verpakkingsmaterialen. Product bescherming staat voorop.

Studies tonen aan dat consumenten een voorkeur hebben voor kartonnen verpakkingsmaterialen en bereid zijn er extra voor te betalen. Ze vertrouwen op karton als een recyclebaar materiaal uit hernieuwbare bronnen. Dit helpt het merkimago van producten in alle categorieën te verbeteren.

fdrf6_1

Wat zijn de doelstellingen van Pro Carton?

Onze ambitie is om het gebruik van karton te promoten bij merkeigenaren, consumenten, retailers, professionals, ontwerpers, media, beleidsmakers als een economisch en ecologisch uitgebalanceerd verpakkingsmedium.

Ons werk bestaat uit het vergroten van het bewustzijn van de voordelen van karton en vouwkartonnages, die hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en recyclebaar zijn. We promoten ook innovatieve toepassingen van vouwkarton door studenten, ontwerpers en merken via verschillende programma’s, zoals de European Carton Excellence Awards, Pro Carton Young Designers Award en Pro Carton Student Video Award.

Hoe positioneert Pro Carton zich in relatie tot de problemen en uitdagingen van recycling?

‘Als het gaat om de levenscyclus van dozen, inclusief recycling, werken we al op een zeer hoog niveau, 84,2% volgens Eurostat 2018.

Dit is aanzienlijk hoger dan elk ander verpakkingsmateriaal. Er is een mythe in de industrie dat het maximaal aantal recyclingcycli dat mogelijk is voor papiervezels tussen 5 en 7 ligt.

Recent onderzoek van de Technische Universiteit van Graz toonde echter aan dat van de 25 recyclingcycli er geen negatief effect was op de mechanische eigenschappen in kwestie. Vaak wordt vergeten dat onze grond stof niet alleen hernieuwbaar is, maar dat de kartonindustrie zorgt voor de groei van bossen in Europa, die op hun beurt extra CO2 uit de atmosfeer op - nemen en opslaan in het hout en de vezels.’

Wat zijn de recyclingdoelstellingen van de industrie voor de recyclebaarheid van verpakkingen?

Een van de aangekondigde doelstellingen is een toename van de recycling van verpakkingen (65% tegen 2025, 70% tegen 2030). Andere doelstellingen zijn een recyclingpercentage van 75/85% voor papier en karton tegen 2025/2030. Dit zal hoger zijn dan voor enig ander verpakkingsmateriaal. Onze doelen zijn ambitieus, we willen het recyclingpercentage van op vezels gebaseerde verpakkingsmaterialen tegen 2030 verhogen tot 90%, waardoor we een leidende positie innemen in de verpakkingsindustrie.

Het debat tussen de productie van gerecycled papier en de productie van nieuw papier is niet eenvoudig in termen van energie- en hulpbronnenverbruik.

Wie is Pro Carton?

Pro Carton vertegenwoordigt de bedrijven die meer dan 50 kartonmachines exploiteren in meer dan 40 fabrieken in 14 verschillende landen in Europa, evenals de verwerkers, de Europese vouwkartonnage industrie, de producenten van kartonnen verpakkingen. Bij elkaar vertegenwoordigen ze 85% van het Europese kartonverbruik. Pro Carton richt zich op karton, maar niet op golfkarton. De leden van Pro Carton zijn de makers van primaire en secundaire verpakkingen (of consumenten-/Retail verpakkingen).

De industrie innoveert met milieuvriendelijke coatings met barrièrefuncties en oplossingen voor nieuwe toepassingen te ontwikkelen
credit ©Mayr-Melnhof Karton GmbH (4)
wilfried Muehling pro carton

Winfried Muehling - CEO van Pro Carton

Winfried Muehling, wereldburger, hoffelijk en dynamisch, bekleedt sinds begin dit jaar de positie van ceo bij Pro Carton, de Europese vereniging van kartonnage- en kartonfabrikanten. Met bijna 30 jaar ervaring in de verpakkings- en consumenten-productenindustrie heeft Winfried Muehling seniorposities bekleed in de sectoren chemie, voedingsmiddelen en dranken, en kapitaalgoederen. In de afgelopen 20 jaar heeft hij de helft van de tijd in AziëPacific en de andere helft in Europa doorgebracht. Zijn functies omvatten vice-president bij Ecolab, sales director bij MM Board & Paper, vice-president van sales management bij Tetra Pak en meest recent global key account manager bij Amcor, Singapore.

Wat is de positie van Pro Carton?

Om ons circulaire systeem continu te voeden, hebben we bronnen van nieuwe en teruggewonnen vezels nodig. Wanneer we gerecyclede vezels kunnen gebruiken, zullen we het doen. We hebben minder middelen nodig om teruggewonnen vezels te produceren en teruggewonnen vezels voeden ons circulaire systeem perfect met grondstoffen om nieuwe verpakkingen te produceren.

 

Sommige klantvereisten maken het noodzakelijk nieuwe vezels te gebruiken

Virgin Fiber

Virgin Fiber wordt gebruikt voor verpakkingen die langdurig in direct contact staan met voedsel of voor producten die gevoelig zijn qua smaak en geur, zoals chocolaatjes.

Virgin fiber is ook nodig voor bepaalde verpakkingen die een bepaalde stijfheid en weerstand van het bord vereisen. Maar er is ook veel direct voedselcontact met teruggewonnen vezels, zoals pizzadozen of fastfooddozen. In de high-end/luxe segmenten, waar de combinatie van witheid, stijfheid en glad oppervlak vereist is, is virgin fiber nog steeds de beste manier om dit te bereiken.

credit ©Mayr-Melnhof Karton GmbH (3)(2)
fdvf29_1 gpvf10
Artikel delen