AH-kip van bak naar zak

AH-kip van bak naar zak

Tags: Plastic

70% besparing op plastic afval

Albert Heijn verpakt kipdrumsticks, kipkluifjes en kipborrelhapjes sinds kort in een mono PP-zak in plaats van een PET-bakje. Hiermee bespaart de retailer 95.000 kilo plastic per jaar, wat goed is voor een besparing van 70% verpakkingsmateriaal. Verpakkingskundige Marion Beugelsdijk vertelt over wat er komt kijken bij deze overstap.

Kip in een zak

Voor onze klanten was het even wennen, kip in een zak’, zegt Marion Beugelsdijk. ‘Bij dit soort grote veranderingen naar een andere verpakking is een goede begeleiding belangrijk. We hebben daarom eerder dit jaar een pilot gedaan om de reacties te peilen. Een eventuele verbetering aan de zak zou nog kunnen zijn om minder oppervlakte te bedrukken. Met minder inkt wordt de zak nog duurzamer. Alhoewel die dat nu ook is, want we voldoen aan de KIDV-recycle check.’ Mono-folie Kipleverancier Plukon heeft veel getest om tot de meest geschikte folie te komen. Het betreft een PP-mono-folie die in de lengterichting scheurt, zodat klanten de verpakking eenvoudig kunnen openen.

nw, AH kip in zak

 

'Met deze overstap bespaart de retailer maar liefst jaarlijks 500.000 kilo plastic per jaar'

Het is een tweelaags laminaat met aan de buitenzijde een OPP en aan de binnenzijde een cast PP. Verder is de folie goed te verwerken op de verticale vorm-, vul- en sluitmachine, heeft het een hoge gasbarrière en zorgt het voor voldoende houdbaarheid. ‘We hebben gekozen voor PP, omdat we verwachten dat polyolefinen in de toekomst gerecycled gaan worden’, zegt Beugelsdijk. ‘PE-folie is nu nog de enige flexibele folie die in Nederland wordt gerecycled. PET-folies verstoren de recyclingstroom en daarom bewegen we weg van PET-folies. Rigide PET-verpakkingen daarentegen worden wel gerecycled.’

nw, AH Kipkluifjes

Gehakt

De overstap van alle kipbotproducten naar een zak volgt na de eerdere overzetting van gehakt van een jaar geleden. Met deze overstap bespaart de retailer maar liefst jaarlijks 500.000 kilo plastic per jaar. ‘Bij gehakt is inmiddels alles over, op een zak op de kruidengehakt na, want daar is nog een extra processtap voor nodig’, aldus Beugelsdijk. ‘Voor kip zijn de botproducten nu omgezet. Daarnaast hebben we taugé en de nasigroenten ook overgezet op een zak. We doen het allemaal gefaseerd om te kijken hoe het in de winkels uitpakt.

nw, AH kip borrelhapjes

 

Artikel delen