Albert Heijn en Bakker Barendrecht bestrijden foodwaste met AI

Albert Heijn Bakker Barendrecht

Albert Heijn en Bakker Barendrecht bestrijden foodwaste met AI

Albert Heijn werkt samen met Bakker Barendrecht, onderdeel van Greenyard en strategisch groenten- en fruitpartner van Albert Heijn, om voedselverspilling tegen te gaan met behulp van AI-ondersteunde technologie.

Bakker Barendrecht maakt gebruik van de geavanceerde AI-aangedreven scannertechnologie van OneThird om betrouwbare gegevens over houdbaarheidsvoorspellingen te verstrekken en consumenten de meest verse producten te bieden. Dit initiatief is een belangrijke stap in de richting van duurzame ontwikkeling en het verminderen van voedselverspilling.

Onethird_Scanner_QC Cart_09_LR

Optimale houdbaarheidsdatum dankzij AI

OneThird, een food-tech bedrijf dat zich richt op het verminderen van voedselverspilling door middel van AI-technologie, leverde Bakker Barendrecht zijn AI-aangedreven scannertechnologie. Deze technologie geeft real-time informatie aan Albert Heijn, Bakker Barendrecht en hun telers, zodat zij de kwaliteit en exacte houdbaarheid van aardbeien beter kunnen inschatten. Hierdoor kunnen ze de houdbaarheidsdatum optimaliseren en slimmere logistieke acties ondernemen om perfect rijpe en verse aardbeien aan consumenten te leveren.

Slimme monitoring

Traditioneel gezien is de houdbaarheid van verse producten pas achteraf bekend, wanneer het vaak te laat is om actie te ondernemen. OneThird maakt gebruik van AI-gebaseerde algoritmen en optische scanners om de resterende houdbaarheid van producten in de toeleveringsketen te bepalen. In het geval van aardbeien, waarvan de houdbaarheidsdatum momenteel standaard wordt ingesteld, kunnen externe factoren zoals het weer invloed hebben op de kwaliteit en houdbaarheid. Dankzij de AI-technologie van OneThird kunnen Bakker Barendrecht en Albert Heijn objectieve en real-time kwaliteitsmonitoring uitvoeren, waardoor ze hun planning en logistiek beter kunnen sturen en voedselverspilling kunnen verminderen.

Voedselverspilling is wereldwijd een urgente uitdaging, en aardbeien behoren tot de meest verspilde fruitsoorten.

Bestrijding voedselverspilling urgent

Voedselverspilling is wereldwijd een urgente uitdaging, en aardbeien behoren tot de meest verspilde fruitsoorten. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks voor meer dan £30 miljoen aan aardbeien weggegooid. Bederf tijdens transport en in supermarkten draagt aanzienlijk bij aan deze verspilling.

OneThird_Ripeness Checker_Supermarket_Place Avocado_1_LR

De Verenigde Naties erkennen voedselverspilling als een belangrijk probleem op het gebied van duurzame ontwikkeling. Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, wat bijna 1 biljoen euro kost. Versproducten zijn goed voor 40% van deze verspilling. Bovendien blijkt uit een recent rapport van de VN dat in 2022 bijna een kwart miljard mensen honger leden als gevolg van voedselschaarste. Het toepassen van technologie om voedselverspilling te verminderen en meer mensen te voeden wordt daarom steeds belangrijker voor bedrijven.

Niet alleen aardbeien

Bakker Barendrecht heeft de intentie om de AI-technologie van OneThird niet alleen voor aardbeien, maar ook voor andere bederfgevoelige groenten en fruit uit te breiden. Deze stap draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen en de inspanningen om voedselverspilling in de toeleveringsketen te verminderen.

"OneThird en Albert Heijn zijn beide betrokken bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, en het is geweldig om te zien dat ze elkaar hebben gevonden in dit initiatief", aldus Toine Timmermans, directeur van de stichting. "Het gebrek aan belangrijke gegevens, zoals houdbaarheid, is nog steeds een oorzaak van onnodige verspilling. Betere inzichten in de gehele toeleveringsketen, van teler tot winkel, dragen bij aan het voorkomen hiervan."

 

Artikel delen