Bestrijding voedselverspilling urgent
Voedselverspilling is wereldwijd een urgente uitdaging, en aardbeien behoren tot de meest verspilde fruitsoorten. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks voor meer dan £30 miljoen aan aardbeien weggegooid. Bederf tijdens transport en in supermarkten draagt aanzienlijk bij aan deze verspilling.
De Verenigde Naties erkennen voedselverspilling als een belangrijk probleem op het gebied van duurzame ontwikkeling. Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, wat bijna 1 biljoen euro kost. Versproducten zijn goed voor 40% van deze verspilling. Bovendien blijkt uit een recent rapport van de VN dat in 2022 bijna een kwart miljard mensen honger leden als gevolg van voedselschaarste. Het toepassen van technologie om voedselverspilling te verminderen en meer mensen te voeden wordt daarom steeds belangrijker voor bedrijven.
Niet alleen aardbeien
Bakker Barendrecht heeft de intentie om de AI-technologie van OneThird niet alleen voor aardbeien, maar ook voor andere bederfgevoelige groenten en fruit uit te breiden. Deze stap draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen en de inspanningen om voedselverspilling in de toeleveringsketen te verminderen.
"OneThird en Albert Heijn zijn beide betrokken bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, en het is geweldig om te zien dat ze elkaar hebben gevonden in dit initiatief", aldus Toine Timmermans, directeur van de stichting. "Het gebrek aan belangrijke gegevens, zoals houdbaarheid, is nog steeds een oorzaak van onnodige verspilling. Betere inzichten in de gehele toeleveringsketen, van teler tot winkel, dragen bij aan het voorkomen hiervan."