Albert Heijn gaat Avantium’s plantaardige PEF verpakkingsmateriaal inzetten

Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn en Tom van Aken, CEO van Avantium over het duurzame verpakkingsmateriaal PEF

Albert Heijn gaat Avantium’s plantaardige PEF verpakkingsmateriaal inzetten

Albert Heijn gaat samenwerken met Avantium om haar verpakkingen verder te verduurzamen. Daarvoor wordt Avantium's 100% plantaardige en duurzame verpakkingsmateriaal PEF (polyethyleen furanoaat) ingezet voor verschillende verpakkingsvormen.

Refresco produceert voor Albert Heijn een nieuwe vruchtensapfles van PEF. Dit zal de eerste PEF-toepassing zijn die in Albert Heijn winkels geïntroduceerd wordt, zodra Avantium’s commerciële fabriek voor PEF gaat draaien.

Avantium’s PEF is een 100% plantaardig en volledig recyclebaar polymeer met een breed scala aan toepassingen zoals flessen en verpakkingen, films en textiel. Naast de duurzame verpakkingsvoordelen heeft Avantium's PEF goede barrière-eigenschappen, wat de houdbaarheid van dranken en voedsel verlengt. Avantium bouwt momenteel in Delfzijl haar eerste commerciële fabriek voor 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor PEF, waarvan de commerciële productie naar verwachting in de tweede helft van 2024 van start zal gaan. Daarna zal de productie van PEF verder worden opgeschaald naar fabrieken van 100 kiloton en meer voor grootschalige productie van FDCA en PEF via technologielicenties.  

 

Duurzaam verpakkingsmateriaal

PEF is een 100% plantaardig en volledig recyclebaar polymeer dat kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals verpakkingen en textiel. Albert Heijn is de eerste supermark ter wereld die PEF gaat gebruiken voor de verpakking van eigen-merkproducten. Deze eerste PEF-toepassing voor vruchtensapflessen is ontwikkeld in samenwerking met Refresco.

Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn: ‘Naast verpakkingsreductie, recyclebaarheid en hergebruik staan fossiel-vrije materialen hoog op onze verlanglijst. Met het gebruik van PEF geven we hier invulling aan.’

Tom van Aken, CEO van Avantium, is verheugd met de samenwerking met Albert Heijn: ‘We zijn trots dat Albert Heijn als eerste supermarktketen PEF gaat gebruiken voor verpakkingen. Dit is waar de materiaaltransitie over gaat: ervoor zorgen dat consumenten toegang kunnen krijgen tot duurzame verpakkingsmaterialen en innovatieve producten op commerciële schaal.’

 

Artikel delen