Bordex en Conpax lanceren rEvent voor circulaire event verpakkingen

Bordex en Conpax lanceren rEvent voor circulaire event verpakkingen

Bordex Packaging en Conpax BV hebben namelijk de afgelopen maanden het inzamelsysteem voor eenmalige disposables verder doorontwikkeld en kunnen nu voor events van elke omvang een complete ‘zero waste’ oplossing leveren. Ze doen dat onder de naam rEvent.

 

 

Over een jaar komen er nieuwe regels voor het gebruik van onder meer eenmalige eventverpakkingen. Vanaf 1 januari 2024 is het namelijk niet langer toegestaan om plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen te gebruiken voor consumptie ter plaatse, tenzij de bekers en schalen voor minimaal 75% worden ingezameld voor hoogwaardige recycling.

Eenmalige disposables

Hoe pakken de organisatoren deze transitie aan? Kiezen ze in 2024 voor herbruikbare bekers, die ze na reiniging meermalig kunnen gebruiken of blijft de voorkeur uitgaan naar eenmalige disposables?
Bordex Packaging en Conpax bieden een oplossing in de vorm van een inzamelsysteem voor eenmalige disposables. Deze ‘zero waste’ oplossing brengen ze op onder de naam rEvent op de markt.

360BOX

Compleet aanbod afvalinzamelsystemen

Festivalorganisaties die met rEvent in zee gaan kiezen voor een systeem dat ervoor zorgt dat gebruikte PET bekers en kartonnen verpakkingen bijna volledig kunnen worden ingezameld, aldus Bordex. ‘Minimaal 90%, zo blijkt uit praktijktesten, die de medio 2022 op meerdere locaties zijn uitgevoerd. Zamel eenvoudig ieder type afval in met één van de inzamelsystemen. Er zijn kartonnen inzamelboxen (360Box), afvalcontainers (240 en 1100 liter), maar ook open opslagcontainers voor papier/karton, PET plastic en restafval. Dankzij de opvallende en duidelijke instructies, wordt de klant actief meegenomen in het proces van recyclen. Is de gekozen inzameloplossing eenmaal gevuld, dan kun je via dezelfde website eenvoudig een afhaling inplannen. Binnen no-time wordt het plastic en karton opgehaald voor recycling/hergebruik. Voor de organisatie blijft dan het restafval over. Dat zal voorlopig nog via de eigen afvalverwerkers moeten worden afgevoerd. ‘

 

Initiatief vanuit de industrie

Bordex Packaging en Conpax hebben rEvent ontwikkeld vanuit de gedachte dat zij vinden dat de verpakkingsindustrie ook zelf met een oplossing moet komen voor het afvalprobleem. ‘Met rEvent tonen we aan dat we meer dan 90% weer inzamelen. Dat betekent dat vrijwel alle disposables worden hergebruikt. Van de bekers die we inzamelen wordt 100% gerecycled voor het maken van nieuwe bekers. De hele keten is erbij betrokken. Met rEVENT bieden we daarmee een uitstekend alternatief voor herbruikbare disposables en verpakkingen. Het succes is zodanig en de milieuwinst eveneens, dat Bordex en Conpax de mogelijk onderzoeken om van rEVENT uiteindelijk een onafhankelijk platform te maken waarop andere partijen kunnen aansluiten.’

Karton-recyclen-Carton360

 

Artikel delen