Bordex Packaging: Milieuvriendelijke bekers op festivals

Bordex Packaging: Milieuvriendelijke bekers op festivals. De keuze tussen herbruikbaar en recyclebaar

Bordex Packaging: Milieuvriendelijke bekers op festivals

Vanaf januari 2024 zullen nieuwe regels van toepassing zijn op het gebruik van bekers tijdens gesloten evenementen. Festivals krijgen dan de keuze uit twee circulaire bekersystemen: herbruikbaar en recyclebaar. Aldus Bordex Packaging

De milieu-impact kan verschillen tussen beide opties en hangt vaak af van veel factoren. Sommige festivals geven de voorkeur aan wegwerpbekers vanwege gebruiksgemak, hygiëne en kosten. Festivals die kiezen voor meermalige bekers hebben over het algemeen minder zwerfafval en produceren minder afval dat moet worden afgevoerd. Ongeacht of er gekozen wordt voor eenmalige of herbruikbare bekers, is het cruciaal dat de bekers daadwerkelijk worden teruggebracht voor hergebruik of recycling. Daarom is het voor zowel hardcups als softcups essentieel om een bekerretoursysteem in te zetten, zoals statiegeld of een bekermunt.

Recyclebare Bekers 

Ook in de komende jaren blijven eenmalige recyclebare bekers toegestaan, op voorwaarde dat ze worden ingezameld en op hoogwaardige wijze gerecycled worden. Van gebruikte beker naar nieuwe beker. Het vereiste minimumpercentage van ingezamelde bekers dat gerecycled moet worden, neemt jaarlijks toe en begint bij 75% in 2024 en stijgt tot 90% in 2027. Alleen PET (rPET) kan op een hoogwaardige manier gerecycled worden, op voorwaarde dat de bekers schoon worden ingezameld. De regelgeving stelt niet alleen hoge eisen aan de recyclingpercentages, maar vereist ook een meldingsplicht om handhaving (ILT) mogelijk te maken. Om festivals volledig te ondersteunen en te ontzorgen bij de overgang naar een circulaire aanpak, is het rEvent-concept gelanceerd. Dit concept zorgt ervoor dat niet alleen bekers, maar ook verpakkingen bijna volledig worden gerecycled (>90%) en kunnen worden hergebruikt als grondstoffen.

Herbruikbare Bekers

Kies je voor herbruikbare bekers, kies dan bij voorkeur hardcups gemaakt van PP. Door herbruikbare bekers te maken van recyclebare materialen, kunnen ze ook een tweede leven krijgen. Het grote voordeel van herbruikbare bekers is dat ze op meerdere festivals kunnen worden gebruikt, waardoor de milieu-impact van hun productie afneemt naarmate ze vaker worden ingezet. PP360 hardcups van Bordex Packaging zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van bestaande bekers op de markt. Ze hebben een fijnere, meer afgeronde drinkrand en een unieke stapelrand, waardoor ze niet alleen goed nestbaar zijn, maar hierdoor wordt ook de stapelhoogte met ongeveer 20% verminderd. De belangrijkste eigenschap van de PP360 bekers is echter dat ze onbreekbaar zijn, wat de veiligheid tijdens gebruik vergroot. Vanaf nu zijn de bekers leverbaar in maar liefst zes formaten: 15cl, 20cl, 25ck, 33cl, 40cl en 50cl.

Bordex

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ali Keskin, Key-Accountmanager Events. T: +31 (0)6 29 41 30 97. E-mail: akeskin@bordex.nl.
Artikel delen