Cabka: duurzame logistieke oplossingen voor de circulaire economie

Cabka is specialist in grote ladingdragers en pallets gemaakt van gerecycled plastic.

Cabka: duurzame logistieke oplossingen voor de circulaire economie

Duurzaamheid speelt ook een steeds belangrijkere rol bij transportverpakkingen in de logistiek, omdat gebruikers zich richten op het besparen van hulpbronnen om de CO2-uitstoot te  verminderen en te voldoen aan de eisen van de circulaire economie. Het ontwikkelen van innovatieve producten die aan deze eisen voldoen, dat is wat Cabka - specialist in grote ladingdragers en pallets gemaakt van gerecycled plastic - drijft. Het bedrijf gebruikt meer dan 85% gerecycled materiaal in zijn producten. Deze waarde is opmerkelijk vergeleken met het Europese gemiddelde van 14%.

Cabka introduceert milieuvriendelijk alternatief

Een product dat Cabka's idee van het combineren van innovatie en duurzaamheid illustreert, is de CabCube 3.0. De opvouwbare grote ladingdrager is perfect voor het minimaliseren van de ecologische voetafdruk in transport en logistiek. Wanneer het leeg is, kan het worden gevouwen tot een fractie van het volume. Dit vermindert de opslagruimte die nodig is voor retourtransport met 75% en is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele Euro Gitterbox. De CabCube 3.0 is duurzaam, omdat het is spuitgegoten uit gerecycled  post-consumer plastic afval.

Circulaire economie

Cabka ontwikkelt ook palletoplossingen die voldoen aan de behoeften van de circulaire economie. Zo zijn bedrijven die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke oplossing voor hun goederentransport aan de veilige kant, bijvoorbeeld met de nieuwe Retail E5.3 orderpickpallet. Op het gebied van milieubescherming scoort de ladingdrager met zijn grondstofbesparende constructie van gerecycled kunststof en het feit dat het de materiaalkringloop aan het einde van de levensduur sluit, omdat Cabka alle gebruikte producten terug neemt en ze recyclet tot nieuwe pallets.

Post-consumer plastic

Als het om circulaire economie gaat, loopt Cabka voorop. In 1998 pionierde het bedrijf met de productie van kunststof pallets uit gerecycled materiaal. Momenteel verwerkt het bedrijf 70% van het gerecyclede plastic in eigen huis. Veel hiervan is post-consumer plastic van particuliere huishoudens. Duurzaamheidsbewuste klanten eisen tegenwoodig producten die gemakkelijk te repareren en te demonteren zijn. Daarom houden de specialisten van Cabka bij de ontwikkeling rekening met demontage en reparatie van een product. Dit vergemakkelijkt een efficiënte recycling wanneer bijvoorbeeld inzetstukken van metaal of glasvezel moeten worden verwijderd.

Innovatiecentrum

Cabka’s expertise in de verwerking van gerecyclede kunststoffen is geconcentreerd in het innovatiecentrum in Valencia, Spanje. Hier werken materiaalspecialisten aan toekomstbestendige en duurzame materiaalformuleringen, maar ook aan nieuwe producten waarvan het ontwerp precies is afgestemd op de gebruikte materialen. De experts zijn ervan overtuigd dat creatieve manieren om plastic afval te gebruiken in de toekomst steeds belangrijker zullen worden.

Lees hier het artikel over het innovatiecentrum in Valencia

Artikel delen