Coca-Cola kratten in Nederland nu gemaakt van 97% gerecycled plastic

Coca-Cola Europacific Partners NL kratten van gerecycled plastic

Coca-Cola kratten in Nederland nu gemaakt van 97% gerecycled plastic

Coca-Cola Europacific Partners Nederland kondigt - als onderdeel van het verduurzamen van haar portfolio aan verpakkingen - aan dat haar iconische rode kratten voortaan worden gemaakt van 97% gerecycled plastic. 

64% minder CO2-uitstoot  

Het gerecyclede materiaal bestaat uit 85% oude rode kratten en 15% gerecyclede tulpennetten. Om dit mogelijk te maken werkt de Coca-Cola bottelaar samen met de lokale recycler Healix en krattenproducent Schoeller Allibert. Deze ontwikkeling zal naar schatting 64% CO2-uitstoot besparen bij de productie van de kratten in vergelijking met kratten gemaakt van nieuw plastic. Als start zullen er dit jaar 150.000 gerecyclede kratten op de Nederlandse markt komen. De volledige vloot van kratten in het land zal stap voor stap worden vervangen.

Gerecycled plastic en de Keelclip

Deze stap is in lijn met de focus van Coca-Cola Europacific Partners Nederland op het verminderen van het gebruik van nieuw plastic. In Nederland gebruikt het bedrijf al gerecycled plastic voor haar plastic flessen (exclusief doppen en etiketten), transportverpakkingen en het introduceerde de Keelclip als een minimalistisch kartonnen alternatief voor plastic krimpfolies.  

Rode kratten van recyclaat

Duurzaamheidsmanager Eva Amsterdam legt uit: "De rode horecakratten hebben een gemiddelde levensduur van15 jaar, maar soms worden ze zelfs na 20 tot 30 jaar nog op de markt gezien. Als ze kapot gaan echter kunnen ze nu dienen als input voor nieuwe kratten. Het grootste deel van het gerecyclede plastic dat vanaf nu voor de kratten zal worden gebruikt, komt van generieke rode kratten van recyclaat, niet specifiek van Coca-Cola kratten."

"Als de rode horecakratten kapot gaan kunnen ze dienen als input voor nieuwe kratten."

Herbruikbare glazen flessen

De rode kratten zijn speciaal ontworpen voor de herbruikbare glazen flessen van het bedrijf, die op hun beurt zijn ontworpen om minstens 25 keer hergebruikt te worden. De glazen flessen worden schoongemaakt en opnieuw gevuld in de Coca-Cola fabriek in Dongen, voordat ze terugkeren naar de Nederlandse groothandel en horeca. Dit geldt voor alle merken van het bedrijf in herbruikbaar glas, waaronder Fanta, Sprite en Fuze Tea.

Coca-Cola NL gerecyclede kratten
De rode kratten zijn speciaal ontworpen voor de herbruikbare glazen flessen
Artikel delen