Deze codeertechniek heeft in zes jaar tijd 50 miljoen verpakkingen bespaard

Deze codeertechniek heeft in zes jaar tijd 50 miljoen verpakkingen bespaard

Eind 2016 begon Eosta (onder merknaam Nature & More) een lasertechniek toe te passen op verse biologische groente en fruit. Eosta noemde het natural branding, als manier om stickers en verpakkingen in de supermarkt te besparen. Het startschot werd gegeven in Zweden, waar de Zweedse supermarkt ICA avocado’s en zoete aardappels van Nature & More met natural branding in het schap legde. Korte tijd later schafte Eosta meerdere machines aan. Inmiddels, bijna zes jaar later, heeft Eosta al 50 miljoen plasticverpakkingen bespaard met deze techniek en hebben talloze andere groothandels en supermarkten de techniek ook omhelsd.

Natural branding is een manier om groente en fruit te merken met laserlicht. Hierbij wordt alleen wat pigment verwijderd uit het buitenste laagje van de schil. Hulpstoffen worden niet gebruikt en de methode is goedgekeurd door de biologische controle-instanties. Het grote voordeel van de merkjes is dat ze verpakkingen onnodig maken. Biologische producten moeten namelijk wettelijk als zodanig herkenbaar zijn voor consumenten. Helaas betekent dit dat veel supermarkten ervoor kiezen biologische producten te verpakken en/of stickeren, terwijl gangbare producten los worden verkocht. Hoe de techniek werkt, is op dit filmpje te zien. LaserFood (Spanje) en EcoMark (Duitsland) zijn momenteel de belangrijkste Europese aanbieders van lasertechniek voor het markeren van groente en fruit.

Besparing plastic en energie

De methode bespaart niet alleen veel plastic en papier, maar ook veel energie en uitstoot, want een lasermerkje vraagt maar 1% van de energie voor een sticker. Eosta heeft met natural branding in dit najaar de 50 miljoenste verpakkingseenheid bespaard. Dit correspondeert met 500.000 kilo plastic, 216.000 vierkante meter papier, en bovendien een energiebesparing ter waarde van 2,2 miljoen kilo CO2-uitstoot; die komt overeen met 19 miljoen autokilometers. In 2018 kreeg Eosta al de Sustainable Food Award voor deze innovatieve verpakkingsmethode.

Gember aan kop, avocado op twee, mango op drie

Natural branding wordt vooral veel toegepast op gember, avocado, mango en zoete aardappel, maar ook wel op komkommer, kiwi’s etc. Ondertussen doet Eosta onderzoek naar nieuwe aanpakken om ook citrus of hardfruit te kunnen merken. Consumenten staan ervoor open, want de grote frustratie van veel bewuste consumenten is dat ze in supermarkt worden geconfronteerd met een zee aan plastic als ze biologische groenten en fruit willen kopen. Inmiddels hebben andere supermarkten en groothandels ook machines aangeschaft om producten te merken.

Eosta laser

Duurzaam verpakken is niet verpakken

Paul Hendriks, de verpakkingsmanager van Eosta, is sinds het begin de drijvende kracht achter deze techniek, samen met verpakkingsexpert Gerben Borsje. Hendriks heeft een heldere filosofie: "De meest duurzame vorm van verpakken is niet verpakken. Natural branding maakt dit mogelijk voor biologische producten. Consument zijn daar blij mee, want uit onderzoek blijkt steevast dat zij hun bio producten liever zonder plasticverpakkingen kopen."

Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa's meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Het bedrijf is wereldwijd actief. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Oprichter Volkert Engelsman werd nr. 1 in Trouw Duurzame 100.

 

 

Artikel delen