Ducona: ‘Van glas naar PET is de nieuwe trend in de verpakkingswereld’

Ducona: ‘Van glas naar PET is de nieuwe trend in de verpakkingswereld’

Ducona: ‘Van glas naar PET is de nieuwe trend in de verpakkingswereld’

Bij het verpakken van voeding, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat verpakkingsmaterialen geschikt zijn voor het te verpakken product, dat de verpakking wordt geproduceerd in een voedselveilige omgeving, dat materialen goed recyclebaar zijn en dat de verpakking ook de juiste uitstraling heeft in de ogen van de consument. PET verpakkingsproducent Ducona ziet de laatste tijd steeds meer interesse in PET potten. Waar eerst veel verpakkingen alleen in glas werden verpakt, komen steeds meer producten in de markt die worden verpakt in PET. Er lijkt zelfs een kleine trend te ontstaan.

Recyclebaarheid en CO2 footprint PET potten

Omdat consumenten steeds bewuster kiezen als het gaat om duurzaamheid, vinden producenten het steeds belangrijker om goed te kijken naar de recyclebaarheid en de CO2 footprint van een product. Ook ontwikkelingen op het gebied van wetgeving maken duurzaam verpakken een onderwerp van groeiend belang. 

Recyclebaar

Een van de gunstige eigenschappen van een PET pot is dat deze zeer goed recyclebaar is. PET kan namelijk worden vermalen tot vlokken om later granulaat van te maken. Dit granulaat kan weer worden ingezet voor de productie van nieuwe PET verpakkingen. 

PET verpakkingen

Daarnaast komen PET verpakkingen vaak beter uit de test als het gaat om de totale CO2 footprint. Dat PET verpakkingen vaak een lagere CO2 footprint hebben dan glazen verpakkingen, komt omdat er minder energie nodig is voor de productie van een PET verpakking, dat de PET verpakking lichter is bij transport en dat de PET verpakking niet leeg hoeft te worden teruggebracht in zijn oorspronkelijke vorm. De vuistregel is dat milieuvoordeel al optreed wanneer de PET verpakking 6x zo licht is als de glazen verpakking. Dit is meestal het geval.  

Wegnemen van glasrisico en onbreekbaarheid

Een andere reden die Ducona te horen krijgt waarom sommige producenten beginnen met overstappen van glas naar PET, is de wens van producenten om glasrisico weg te nemen uit hun productieomgeving. Door te kiezen voor een PET verpakking kan het glasrisico volledig worden weggenomen. Ook voor de consument en retailer levert het voordelen op, zoals goede verzendbaarheid per pakketdienst (voor online ketens) en minder derving door breuk.

Tekst gaat verder onder foto.

Ducona: ‘Een nieuwe trend in de verpakkingswereld? De transitie van glas naar PET’

Uiteindelijke keuze voor een geschikte verpakking

Er zijn ook gevallen waar glas beter geschikt is. Dit is bijvoorbeeld bij producten die warm afgevuld worden (boven de 40°C) of producten die zeer gevoelig zijn voor zuurstof. Al met al is het dus van belang dat er breed gekeken wordt bij de keuze van de verpakking om te beoordelen welke het beste past bij het product.

Artikel delen