Enveloppenland.nl: ‘Zo ga je duurzaam om met verpakkingsmateriaal’

Enveloppenland.nl: ‘Op deze manier ga je duurzaam om met verpakkingsmateriaal’

Enveloppenland.nl: ‘Zo ga je duurzaam om met verpakkingsmateriaal’

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema onder ondernemers, aldus Enveloppenland.nl. Niet voor niets, consumenten hechten waarde aan organisaties die er alles aan doen om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Onderzoek toont aan dat circa 48% van de consumenten naar de duurzaamheid van bedrijven kijkt, wanneer zij een product of dienst afnemen. Ook wil je als ondernemer bijdragen aan een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Op welke manier ga je duurzaam om met het verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor de levering van bestellingen? In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

Wijs consumenten op de herbruikbaarheid van brievenbusdoosjes 

Een van de mogelijkheden om bewust duurzaam om te gaan met verpakkingsmateriaal, is het laten bedrukken hiervan. Kies bijvoorbeeld voor brievenbusdoosjes waarop je in een korte boodschap oproept deze opnieuw te gebruiken. Een consument kan de doosjes bijvoorbeeld inzetten om zelf iets naar anderen te sturen. Of laat hen een grotere doos als opbergplek voor oude kranten of folders gebruiken; zo scheidt men dit van ander restafval. Een dergelijke boodschap toont de consument niet alleen dat je duurzaamheid belangrijk vindt; het korte bericht zal de consument daarbij verrassen. Dat geldt in het bijzonder wanneer je de boodschap regelmatig vernieuwt.

Hergebruik reststromen uit het productieproces 

Bij de doorlopen van het productieproces komen mogelijk verschillende reststromen vrij. Probeer deze reststromen zo goed mogelijk te hergebruiken, om bijvoorbeeld van papierafval nieuw verpakkingsmateriaal te kunnen maken. In Nederland wordt maar liefst 84% van het beschikbare papier en karton gerecycled. De makkelijkste manier om dit te doen; hergebruik de verpakkingen van geretourneerde artikelen. Het is zonde om deze bij het restafval te voegen. Maak van deze geretourneerde dozen bijvoorbeeld opvulmateriaal, dat gebruikt wordt bij een volgende zending naar een klant. Je hebt niet meer nodig dan een shredder om deze verpakkingen te kunnen recyclen. 

Kies voor een mono-verpakking 

Een andere manier om het verpakkingsproces te verduurzamen, is de keuze voor een mono-verpakking. Onder een mono-verpakking verstaat men een verpakking, die volledig van één materiaalsoort gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan een kartonnen brievenbusdoos met daarin een kleine hoeveelheid karton om het verschuiven van de producten te voorkomen. De keuze voor een mono-verpakking maakt het recyclen hiervan makkelijker. Daarbij verkleint het de kans dat een consument de verpakking na ontvangst als geheel bij het restafval gooit. Niet iedere consument zal de doos scheiden van hetgeen dat gebruikt wordt om deze op te vullen. Dat is zonde! 

Artikel delen