Geen verpakkingsafval meer dankzij het Wisselaar-systeem van Udea

Geen verpakkingsafval meer dankzij het Wisselaar-systeem van Udea

Tags: Plastic

 

‘Het in de ban doen van single-use plastic’ noemt supermarktketen Udea één van haar grootste prioriteiten. Daarom starten de Udea bio speciaalzaken en de Ekoplaza winkels met het Wisselaar-project. Het betreft een verpakkingsvrij concept dat gebruik maakt van een glazen retourpot waarop statiegeld zit.

 

‘We starten met 15 droge producten en als het succesvol is, breiden we verder uit’, vertelt Steven IJzerman,. ‘Het zijn allerlei alledaagse droge bio basics van het eigen merk, zoals ontbijtgranen en rijst. En ze worden verkrijgbaar in twee glazen potten van 500 milliliter en 1100 milliliter. Glas kan namelijk bijna onbeperkt hergebruikt worden, in tegenstelling tot plastic, dat snel degradeert en niet of nauwelijks herbruikbaar is.’

Udea VM (2)

Net als Pieter Pot

‘Het systeem is vergelijkbaar met dat van Pieter Pot’, vervolgt IJzerman. ‘Alleen kunnen onze klanten het bij ons zowel online bestellen als in de winkel kopen. Ze betalen statiegeld voor de potten en na gebruik laten wij ze wassen en weer hervullen. Klanten hoeven dus geen eigen verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Wij bieden ze gemak door voor een goede, herbruikbare glazen verpakking te zorgen.’

Samenwerking met IDorganics

Udea start in januari met Wisselaar en werkt samen met IDorganics uit Zaandam, bekend van de zelftapsystemen. Het merendeel van de producten die IDorganics levert, is dus verpakkingsvrij. Het sociale aspect is bij dit bedrijf ook belangrijk, er werken veel mensen met een beperking en met een vluchtelingenstatus.

 

Biologisch product van het jaar

Het initiatief van Udea wordt nu al gewaardeerd, want het is genomineerd voor de Biologisch product van het jaar verkiezing van Supermarkt.Team.

Udea VM (3)

 

Artikel delen