Jumbo verpakkingen steeds lichter en beter recyclebaar

Biologische vleeswaren van Jumbo bevatten geen schaaltjes meer.

Jumbo verpakkingen steeds lichter en beter recyclebaar

In het voorjaar 2022 bespaarde Jumbo Supermarkten honderduizenden kilo’s verpakkingsmateriaal door de verduurzamen. Begin december neemt de retailer opnieuw maatregelen om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en verpakkingen makkelijker te recyclen. Zo introduceert het bedrijf nieuwe verpakkingen voor haar assortiment biologische vleeswaren. Opvallende primeur: de verpakking bevat géén doorzichtig plastic schaaltje meer. Daarnaast zijn de kuipjes met verse noten dunner en worden ze voortaan afgedekt met een dunne folie. PLUK boeketten worden sinds kort verpakt in FSC gerecycled kraftpapier.

Door afscheid te nemen van de schaaltjes in reguliere vleeswarenverpakkingen bespaart de supermarkt meer dan 50% plastic in vergelijking met de oude verpakking. Op jaarbasis gaat het om 1,5 miljoen schaaltjes en daarmee 6.500 kilogram afval minder. Klanten zien de nieuwe verpakkingen vanaf begin december op alle biologische vleeswaren terug.

De verpakkingen hebben een nieuw design en zijn voor klanten eenvoudig te openen en te hersluiten. Jumbo verwacht het nieuwe verpakkingsconcept op termijn ook te gebruiken voor het reguliere vleeswarenassortiment.

jumbo_cashew

29.000 kilogram minder verpakkingsmateriaal

De verpakking van de verse noten van het Jumbo huismerk is eveneens aangepast. Niet alleen is het kuipje dunner, ook hebben de verse noten vanaf nu een afsluitbare dunne folie als afdekking in plaats van een deksel. In totaal gaat het om vijftig verschillende producten, waaronder pinda’s, cashewnoten en verschillende notenmixen. Daarmee gebruikt het bedrijf jaarlijks 29.000 kilogram verpakkingsmateriaal minder, een gewichtsreductie van zo’n 20% ten opzichte van de oude verpakking.

 

Gerecyclede verpakkingen

Jumbo verpakt haar PLUK Boeketten in kraftpapier, een stevige papiersoort met een mooie, cadeauwaardige uitstraling. Sinds kort draagt dit papier het FSC-keurmerk. Bovendien is het voortaan gemaakt van gerecycled materiaal. Ook de plastic hoezen van de Kies & Mix bloemen bestaan vanaf begin 2024 voor 70% uit gerecycled materiaal. Doordat Jumbo kiest voor mono-materialen, zijn beide verpakkingen bovendien goed te recyclen; klanten kunnen de verpakkingen bij het papier- of plasticafval weggooien.

Jumbo_boeketmethoesenstickerpluk

20% minder verpakkingsmateriaal in 2025

Jumbo heeft zichzelf als doel gesteld om in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal te gebruiken in vergelijking met 2020. Daarom kijkt het bedrijf continu - in samenwerking met ketenpartners - hoe het minder verpakkingsmateriaal kan gebruiken of producten beter kan verpakken, bijvoorbeeld met meer recyclebaar en gerecycled verpakkingsmateriaal, herbruikbare verpakkingen en verpakkingen van mono-materiaal.

 

Artikel delen