McDonald’s redt miljoen verpakkingen van afvalberg met RFID-tag

McDonald’s beker met RFID-tags.

McDonald’s redt miljoen verpakkingen van afvalberg met RFID-tag

McDonald’s in Frankrijk heeft met de integratie van RFID-tags in haar herbruikbare verpakkingen en servies een miljoen verpakkingen voortijdig uit haar afval weten te halen, vertelde Checkpoint Systems tijdens het AIPIA congres in Amsterdam. De integratie van RFID-technologie is een reactie op de Franse wet die fastfoodketens voorschrijft om vanaf 1 januari 2023 herbruikbaar servies en verpakkingen in hun restaurants te gebruiken.

De verschuiving van wegwerp bestek naar herbruikbare bekers, bakjes, vorken en messen vereist een robuust systeem voor het volgen en beheren van deze herbruikbare materialen. Het is ook nodig om een ​​efficiënte bedrijfsvoering en naleving van de wet te garanderen.
Julien Thibult , RFID sales director Checkpoint Systems France, schetste de urgentie van de situatie: ‘Vanaf de bekendmaking van de wet had McDonald’s drie jaar om zich aan te passen in duizenden restaurants. Dat is echt een korte periode. Het bedrijf was vijftig jaar gewend aan wegwerpverpakkingen voor eenmalig gebruik. De transitie naar herbruikbare verpakkingen betekent niet alleen een culturele verschuiving, maar heeft ook gevolgen voor alle operationele processen.’

Checkpoint_Mcdonalds

Radio-frequency identification

De oplossing ligt in de inzet van UHF RFID-technologie. In tegenstelling tot traditionele barcodes of QR-codes die een zichtlijn vereisen voor het scannen, zowel handmatig als automatisch, kunnen UHF RFID-tags worden gelezen zonder direct zicht, waardoor snelle en efficiënte voorraadtellingen mogelijk zijn, zelfs in uitdagende omgevingen. 
Hardwarefabrikant en smart packing tech-producent Zebra Technologies levert de RFID-scanning. ‘Het maakt snelle voorraadtellingen mogelijk zonder zichtlijn, ook in moeilijke omgevingen’, legt de productengineeringleider uit.
Als bewijs presenteerde Thibult een korte video waarin een McDonald’s medewerker een afvalzak voor een scanner hield en het systeem aangaf dat er nog drie drinkbekers in de zak zaten. De medewerkers dienen vervolgens de bekers uit de afvalzak te halen om te voorkomen dat ze naar de afvalverwerking gaan.
‘We hebben meer dan 1 miljoen herbruikbare items bespaard die anders waren vernietigd’, aldus Thibult.

Inzicht in de voorraad

De implementatie van RFID-technologie geeft realtime inzicht in de voorraadniveaus, wat cruciaal is voor fastfoodketens die het zich niet kunnen veroorloven om zonder herbruikbaar serviesgoed te komen te zitten. ‘Ze hebben real-time inzicht in de voorraad nodig’, benadrukt Inge Fleuren, global RFID product solutions manager Checkpoint Systems.
Met de RFID-technologie is het mogelijkheid om snelle en efficiënte voorraadtellingen uit te voeren. Fleuren toonde een video waarin werd gedemonstreerd hoe meer dan 1.500 unieke herbruikbare artikelen in minder dan een minuut konden worden geteld. Deze mogelijkheid stroomlijnt aanzienlijk het inventarisatieproces, dat voorheen niet vaak en met minder precisie werd uitgevoerd. Bovendien is het RFID-systeem ontworpen om automatisch aanvulbestellingen te activeren wanneer de voorraad onder een bepaalde drempel daalt, zodat restaurants een optimaal niveau aan herbruikbare artikelen behouden.

Levencyclus volgen

De identificatiemogelijkheden van RFID-tags maken het ook mogelijk de levenscyclus van elke herbruikbare foodservice te volgen, inclusief het aantal keren dat deze is gewassen en wanneer deze aan vervanging toe is. Dit niveau van nodig voor het beheer van de kwaliteit en de levensduur van de herbruikbare producten.

Vooruitkijkend onderzoekt Checkpoint aanvullende toepassingen voor RFID-technologie binnen de foodservice-industrie. Thibult noemde mogelijke initiatieven zoals statiegeld- of stimuleringsprogramma's voor het retourneren van herbruikbare artikelen, het verbeteren van loyaliteitsprogramma's en het verbeteren van de naleving op het verkooppunt om de nauwkeurigheid van bestellingen te garanderen. Bovendien zou de technologie kunnen worden uitgebreid om afval van vers voedsel te beheren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande RFID-infrastructuur in restaurants.

 

Artikel delen