Metsä Board introduceert duurzame verpakkingen voor luxe producten

Metsä Board introduceert duurzame verpakkingen voor luxe producten

Metsä Board introduceert duurzame verpakkingen voor luxe producten

Metsä Board, onderdeel van Metsä Group, heeft een lichtere geschenkverpakking ontworpen. De nieuwe, duurzame verpakkingen hebben eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van de rigide doosoplossingen die momenteel worden gebruikt voor luxeproducten, zoals cosmetica. Met het nieuwe recyclebare micro-flute ontwerp wil het bedrijf een nieuwe geschenkverpakking presenteren die minder verpakkingsmateriaal gebruikt en een lagere CO2-voetafdruk heeft dan traditionele stugge dozen.

 

Microgolfkarton

Het team van het Excellence Centre van de verpakkingsproducent in Äänekoski, Finland, begon enkele jaren geleden aan het nieuwe alternatief te werken.
De beste oplossing bleek microgolf te zijn, die een kleinere en lagere golfflute heeft dan traditioneel golfkarton. De verpakking bestaat uit een afzonderlijke bodem en deksel van microgolf. De oppervlaktelaag kan bestaan uit een ongestreken witte kraftliner of een gecoate witte kraftliner. Hiervan geeft de laatste optie de verpakking volgens Metsä Board de beste drukeigenschappen.

duurzame verpakkingen: geschenkverpakking metsaboard

 

‘Omdat er geen schadelijke lijmen of andere plastic laminaten worden gebruikt, wordt recycling veel efficiënter’

Lager gewicht

De nieuwe lichtgewicht oplossing wordt geproduceerd met gebruik van minder materiaal. Het Sustainability Services-team vergeleek de nieuwe oplossing met harde dozen op basis van gerecyclede vezels en ontdekte dat het concept met microgroeven tot 50% lichter is.

Duurzame verpakkingen: MetsaBoard Rigide verpakking

Voorbeeld van een rigide doos (foto Metsä Board).

‘Omdat er ook geen schadelijke lijmen of andere plastic laminaten worden gebruikt in de verpakkingsoplossing, wordt recycling veel efficiënter’, stelt Ilkka Harju , packaging services director bij Metsä Board.

Duurzame verpakkingen: geschenkverpakking Metsa Board

De nieuwe duurzame (geschenk) verpakkingen van Metsä Board. 

De cradle-to-gate voetafdruk van de nieuwe verpakking – die waardeketenfasen omvat van grondstofwinning tot het moment waarop het kartonnen product de fabriek verlaat – werd ook berekend. Deze bleek 59% lager te zijn dan die van traditionele oplossingen(*),  claimt het Finse bedrijf.


* Metsä Board volgt de procescategorieregels voor verwerkt papier en karton, die gebaseerd zijn op de ISO 14040/14044-normen voor levenscyclusanalyse bij het beoordelen van de milieueffecten van haar karton. Voor vergelijkende beweringen is gebruik gemaakt van externe datasets van Sphera. Deze datasets vertegenwoordigen typische producten op de EU-markten. Bij vergelijking zijn de verwerkingsprocessen voor karton uitgesloten. De bij de beoordeling gebruikte klimaatveranderingsmethodologie was EF3.0 Climate Change – Total.

Artikel delen