Mondi en traceless lanceren een CO2-reducerende biobased coating

Mondi traceless biocoating duurzaam alternatief co2-reductie

Mondi en traceless lanceren een CO2-reducerende biobased coating

Mondi en het Duitse bedrijf traceless werkten samen aan de ontwikkeling van biobased coatings. Het eerste product is inmiddels een feit en dit zou de CO2-uitstoot met 95% kunnen verminderen. De biocirculaire coating kan plastic coating vervangen. 

Bijproducten uit agrarische industrie

Mondi werkt samen met het bio-economiebedrijf traceless, een start-up die biomateriaaloplossingen ontwikkelt. Het doel is om nieuwe coatingoplossingen te ontwikkelen op basis van bijproducten uit de agrarische industrie. Nu hebben ze een biocirculaire coatingoplossing klaar die - naar eigen zeggen - de eerste in zijn soort is en de traditioneel gebruikte plastic coating voor buitencoating op vezelgebaseerde materialen kan vervangen.

Thuis composteerbaar

De coating is gemaakt van hernieuwbare, plantaardige materialen; restanten uit de agrarische industrie. Een levenscyclusanalyse van traceless toonde aan dat het gebruik hiervan leidt tot een totale broeikasgasreductie van 76% vanaf de aankoop tot de afvalverwerking, als het materiaal wordt gebruikt ter vervanging van nieuw PET. Wordt alleen naar de productie- en verwijderingsfase gekeken, dan lopen deze besparingen op tot 95%. Bovendien certificeerde Din Certco het materiaal als ‘thuis composteerbaar’ volgens NF T51-800.

Coatingkorrels op kraftpapier

Mondi en traceless begonnen deze samenwerking in 2021. Daarbij bracht Mondi kennis op het gebied van papiercoating- en verpakkingsoplossingen in en traceless expertise voor materiaaloplossingen op basis van natuurlijke polymeren. De coatingkorrels worden geproduceerd in een proeffabriek van traceless en aangebracht op Mondi's kraftpapier in Mondi's R&D-centrum, voor verdere tests van het gecoate papier in de laboratoria van dit bedrijf. Later zal de productie op industriële schaal plaatsvinden in een speciale fabriek in Hamburg.

Diverse verpakkingstoepassingen

Uit tests blijkt dat kraftpapier - voorzien van de nieuwe coating - bestand is tegen water, zuurstof en vet, terwijl het goede printmogelijkheden biedt voor gebruikers. Tegelijkertijd willen Mondi en traceless een oplossing ontwikkelen die ook recyclebaar is in bestaande recyclingstromen in heel Europa. Momenteel worden de eigenschappen van het materiaal geoptimaliseerd om dit geschikt te maken voor diverse verpakkingstoepassingen in uiteenlopende eindmarkten, zoals e-commerce, diepvriesvoeding, vette en niet-vette voedingsmiddelen. Het doel is om een verpakkingsoplossing te realiseren die schaalbaar is voor een reeks verschillende industrieën, en die de uitstoot van broeikasgassen tijdens de levenscyclus van de verpakking aanzienlijk kan verminderen.

Artikel delen