Nieuwe troef van Bio4Pack

Een nieuwe troef van Bio4Pack: Paddy straw trays

Nieuwe troef van Bio4Pack

Voor miljoenen mensen is rijst een voedselbron én inkomensbron. Maar rijst zorgt ook voor flinke milieuvervuiling. Sinds kort gebruikt Bio4Pack het afval van de rijstvelden in Azië als grondstof voor duurzame verpakkingen: de paddy straw trays. Hiermee geeft Bio4Pack niet alleen het milieu een boost. ‘We slaan drie vliegen in één klap.’

Rijst behoort tot het meest populaire voedsel ter wereld. In  het oogstseizoen 2022-2023 werd er maar liefst 510 miljoen ton geproduceerd, wat voor honderden miljoenen families in Azië en Afrika werk opleverde. Behalve dat rijst daarmee een belangrijke voedingsbron en bron van inkomsten is, is het ook  een grote bron van milieuvervuiling. Bij de productie van  rijst wordt namelijk meer dan de helft van de oogst verbrand. Rijststro (paddy straw) is het afvalproduct dat bij de productie van rijst overblijft en tot voor kort geen waarde  had. Het werd daarom verbrand met sterke luchtverontreiniging  en afname van de grondwaterstand tot gevolg. Met de ontwikkeling van de paddy straw trays is rijststro echter niet langer een afvalproduct, maar een grondstof voor een zeer bijzondere verpakking, aldus de fabrikant in duurzame, composteerbare verpakkingen.

Bio4Pack_TIPA_VM9_23_stro

Met de ontwikkeling van de paddy straw trays is rijststro niet langer een afvalproduct, maar een grondstof voor een zeer bijzondere verpakking.

‘Alleen op een gelijk speelveld voor verpakkingsoplossingen, kun je werken aan een circulaire maatschappij’

Drie vliegen

Bio4Pack is sinds 2009 actief op de markt met composteerbare verpakkingen, waarbij de nadruk lag op verpakkingsoplossingen  op basis van zetmeel, suiker en PLA. Sinds kort zijn de paddy  straw trays een belangrijke nieuwe troef in het verpakkingsassortiment van Bio4Pack. Patrick Gerritsen, CEO van Bio4Pack: ‘Toen ik de paddy straw trays voor het eerst zag, was ik meteen overtuigd van de mogelijkheden van de verpakking. Niet alleen omdat het een uitstekende aanvulling is op het bestaande assortiment, maar ook omdat de verpakking meer biedt dan alleen een positieve impact op het milieu. Door van het afval van de rijstvelden een grondstof te maken, ontstonden er mogelijkheden voor de bevolking in de streken waar de rijst verbouwd wordt. Met de ontwikkeling en productie van de paddy straw trays vang je drie vliegen in één klap: het zijn kwalitatief hoogwaardige, composteerbare verpakkingen op basis van hernieuwbare grondstoffen, het milieu wordt gespaard en de bevolking in arme gebieden heeft een nieuwe bron van inkomsten. Mooier kan niet, toch?’

Bio4Pack.1_TIPA_VM9_23

De paddy straw trays zijn kwalitatief hoogwaardige, composteerbare verpakkingen op basis van hernieuwbare grondstoffen en zorgen voor een nieuwe bron van inkomsten voor de bevolking in arme gebieden.

Eigenzinnig en standvastig

Bio4Pack viert volgend jaar het 25-jarig bestaan. Het is daarmee een van de oudste ondernemingen in Nederland die zich sterk maakt voor duurzame en composteerbare verpakkingen. ‘Zeker in de begintijd en in periodes waarin de economie  haperde, was het moeilijk om klanten met een nieuw soort verpakking te overtuigen. Ik bleef echter altijd geloven in de toekomst van duurzame verpakkingen, net als ondernemingen in de biologische sector. Je moet misschien wel een beetje  eigenzinnig zijn, maar door vast te houden aan mijn principes is het uiteindelijk toch gelukt om duurzame en composteerbare verpakkingen de rol te geven die ze verdienen. Helaas merken we nog wel steeds dat overheden en regelgevers over te weinig en vaak ook verkeerde informatie beschikken als het gaat om de end-of-life eigenschappen van EN-13432 gecertificeerde verpakkingen’, aldus Gerritsen.

Wet- en regelgeving

Wanneer het gaat om de toekomst van duurzame verpakkingen en een circulaire economie is Gerritsen pessimistisch. ‘Op dit moment wordt de ontwikkeling van een circulaire economie gefrustreerd door diverse partijen die een cruciale rol spelen in de afvalfase. Plastic recycling is voor velen een toverwoord, maar daar geloof ik niet in. Verpakkingen bestaan uit te veel grondstoffen, waardoor er na recycling nooit meer hetzelfde product van gemaakt kan worden. De inzameling van PET-flessen is de best georganiseerde manier om van gebruikt  materiaal nieuw materiaal te maken. De realiteit is echter dat bij de productie van een nieuwe PET-fles maar 25% gerecycled PET wordt gebruikt. Je vraagt je af waarom er op verpakkingsgebied niet serieus wordt gekeken naar composteerbare oplossingen. Het antwoord hierop is eenvoudig: de recyclers willen er niet aan. Het is voor hen makkelijk geld verdienen aan het verbranden en “recyclen” van plastic. Het wordt tijd dat de overheid hier met wet- en regelgeving verandering in brengt en er een gelijk speelveld ontstaat voor alle verpakkingsoplossingen. Pas dan kan er aan een circulaire maatschappij worden gewerkt.’

Nieuwe innovaties

Ondanks de negatieve rol van beleidsmakers kijkt Gerritsen met vertrouwen naar een zonnige toekomst. Bio4Pack is recent overgenomen door TIPA, waardoor de onderneming een nog sterkere basis heeft om verder te groeien. De gecombineerde  kennis van beide ondernemingen leidt tot nieuwe producten en oplossingen die passen in een duurzame, circulaire toekomst.  De introductie van de paddy straw trays zijn daarvan een sprekend voorbeeld. Maar er is nog meer. Zo heeft Bio4Pack als eerste ter wereld een meerlaags thuis-composteerbaar laminaat voor hoge barrières op de markt gebracht. Een oplossing die inspeelt op nieuwe wetgeving in Duitsland, waarbij een verpakking pas composteerbaar mag heten wanneer die vergaat in  een composthoop achter het huis. Een blije Patrick Gerritsen eindigt met de belofte dat er op korte termijn nog meer innovatieve en vooral ook duurzame oplossingen zullen volgen.

 

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bio4Pack.
Artikel delen