PFAS-vrije barrière voor papier en karton

PFAS-vrije barrière voor papier en karton

De Franse bioplasticproducent Lactips heeft een biogebaseerde barrièreoplossing voor papier en karton ontwikkeld, waardoor coatingoplossingen die fossiele kunststoffen of gezondheidsgevaarlijke gefluoreerde PFAS- stoffen bevatten, overbodig worden.

Lactips, gespecialiseerd in het produceren van in water oplosbare en eetbare bioplastics op basis van caseïne, schrijft in een persbericht dat er met steun van de milieuorganisatie CITEO een coatingconcept op basis van cellulose is ontwikkeld, dat zorgt voor een totale recyclebaarheid van verpakkingspapier en -karton.
De coatingoplossing van Lactip is geschikt voor papier- en kartonverpakkingen voor voedingsmiddelen die momenteel moeilijk te recyclen zijn, omdat ze meestal zijn gecoat met plastic barrières op oliebasis. Het concept Lactip kan ook worden gebruikt voor vetbestendig verpakkingspapier, bestemd voor vette voedingsmiddelen zoals boter, margarine, chocolade, enzovoort. Die tegenwoordig gewoonlijk behandeld met perfluorverbindingen en stoffen.

Gevaar voor gezondheid


plasticvrije coatingoplossing op cellulosebasis van Lactips

Van PFAS's wordt vermoed dat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid en zijn door de EFSA , de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, aangemerkt als een gevaar voor de gezondheid. In Denemarken zijn PFAS-stoffen sinds 2020 verboden in papier en karton en in Duitsland, Nederland, Zweden en Noorwegen hebben de autoriteiten officieel aangekondigd dat ze van plan zijn om tegen 19 juli 2022 een voorstel in te dienen bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen ( ECHA ) over beperkingen over het gebruik van PFAS.

Barrières

Lactips stelt nu dat hun plasticvrije coatingoplossing op cellulosebasis papier en karton de barrières geeft voor vet, zuurstof en minerale oliën die nodig zijn voor veilig contact met voedsel en om voedsel langer houdbaar te maken. Verpakkingspapier met Lactip's coatingconcept hoeft niet te worden behandeld met PFAS-stoffen en is voor 100 procent afkomstig van natuurlijke biologische bronnen, kan worden gesealed en is composteerbaar in een thuisomgeving.

Lactips schrijft dat het materiaal dat nu is ontwikkeld geen chemische stof is, maar een natuurlijk biopolymeer dat, in overeenstemming met de Europese REACH-verordening (nr. 1907/2006), is vrijgesteld van de registratie-eisen van de richtlijn en beperkingsbeperkingen voor chemicaliën.


Artikel delen