PLUS optimaliseert vleesverpakkingen en bespaart bijna 200.000 kilo plastic

PLUS optimaliseert vleesverpakkingen en bespaart bijna 200.000 kilo plastic

De afgelopen jaren heeft PLUS samen met haar vleesleveranciers verschillende verpakkingen voor vlees aangepast. Met als doel om minder plastic, meer mono-materiaal en meer gerecycled materiaal te gebruiken. Het gaat om meer dan 1 miljoen verschillende vleesverpakkingen waar maatwerk voor nodig is. Het resultaat is een besparing van bijna 200.000 kg plastic.

De bakjes waar het vlees in verpakt werd, is de afgelopen jaren kleiner gemaakt en van dunner materiaal. De bakjes worden nu van minimaal 50% gerecycled materiaal gemaakt. Daarnaast is het plastic inlegvel achterwege gelaten. Dit levert een totale besparing op van 109.000 kg plastic bij het verpakkingsmateriaal van varkensvlees.

Kip in transparant mono


Skin on paper van PLUS

Kip werd voorheen in het bekende gele plastic bakje verpakt. Die gele kleur maakt de recycling van de plastic verpakking lastig. Daarom zit alle kip van PLUS voortaan in een transparante, dunnere, plastic verpakking. Deze aanpassing levert een totale besparing op van 63.000 kg.

Luxe rundvlees in skin-on-paper

De plastic bakjes van een aantal luxere soorten rundvlees gaan verdwijnen. De bakjes worden vervangen door zogenaamde skin-on-paper-verpakkingen waar 70% minder plastic voor nodig is. De basis is een kartonnen onderlaag waar het vlees met een dunne plastic bovenlaag op verpakt is. De klant kan het karton en plastic makkelijk van elkaar scheiden, zodat beide materialen goed gerecycled kunnen worden. Deze verpakking is eerder succesvol toegepast op BBQ vlees producten. Door het gebruik van lichtgewicht PET-materiaal in alle bakjes bespaart de supermarkt nog eens 12.000 kg plastic.

Zwarte plastic verpakkingen al jaren uit de winkel

PLUS heeft eerder grote stappen gezet op het gebied van verpakkingen. In 2018 stelde de supermarkt haar verpakkingsbeleid op waarbij minder plastic gebruik en goed recyclebaar plastic gebruik voorop staan. De eerste concrete stap was stoppen met al het zwarte plastic omdat dit materiaal moeilijk te recyclen is. Door voor bijvoorbeeld transparante verpakkingen te kiezen, kunnen de verpakkingen beter worden gerecycled.

Artikel delen