Retour fles van Vöslauer verlaagt CO2-footprint

Retour fles van Vöslauer verlaagt CO2-footprint

Flessenproducent Alpla en mineraalwaterproducent Vöslauer uit Oostenrijk hebben een nieuwe herbruikbare PET-fles ontwikkeld. Deze duurzame fles verlaagt de CO2-uitstoot met ongeveer 30 procent en het flesgewicht met bijna 90 procent in vergelijking met het herbruikbare alternatief van glas. De nieuwe mineraalwaterfles is volgens de tweebedrijven grondstoffenbesparend, licht, stabiel en visueel aantrekkelijk.

Na de introductie in 2018 van een klimaatvriendelijke fles die volledig van gerecycled PET is gemaakt, introduceren de twee familiebedrijven nu hun volgende innovatieve oplossing: een herbruikbare PET-fles van één liter. De fles, die het Oostenrijkse Ecolabel draagt, is gemaakt van volledig recyclebaar PET-monomateriaal met een recyclaataandeel van ongeveer 30 procent. Na ten minste twaalf gebruikscycli zullen de flessen naar schatting drie tot vier jaar in gebruik blijven.


Die mit ALPLA entwickelte PET-Mehrwegflasche wiegt gerade einmal 55 Gramm und ist rund 90 Prozent leichter als die Mehrwegvariante aus Glas. // The returnable PET bottle developed with ALPLA weighs just 55 grams and is around 90 per cent lighter than the returnable glass alternative.
De met ALPLA ontwikkelde herbruikbare PET-fles weegt slechts 55 gram en is ongeveer 90 procent lichter dan de herbruikbare glazen versie. // De herbruikbare PET-fles die is ontwikkeld met ALPLA weegt slechts 55 gram en is ongeveer 90 procent lichter dan het alternatief voor herbruikbaar glas.

Consumentenwens

‘De meerderheid van de Oostenrijkers wil meermalige verpakkingen in de supermarktschappen zien’, zegt Vöslauer-directeur Birgit Aichinger uit. ‘PET is de milieuvriendelijke toevoeging aan ons assortiment. Als marktleider in het statiegeldsegment zijn we het eerste bedrijf in Oostenrijk dat een licht en praktisch alternatief heeft gecreëerd.', Het nieuwe product vervangt de vorige éénliter tweeweg PET-fles met statiegeld.’

Licht, stabiel, klimaatvriendelijk

‘Mensen willen duurzaam consumeren. Hoewel herbruikbare PET-verpakkingen de optimale verpakkingsoplossing zijn, was er tot nu toe geen enkel product van dit type op de Oostenrijkse markt. De herbruikbare PET-fles die samen met Vöslauer is ontwikkeld, illustreert hoe vraag, verantwoordelijkheidsgevoel, honger naar innovatie en technologische expertise de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen', benadrukt Rainer Widmar, Managing Director, Centraal- en Oost-Europa, bij Alpla.

Besparingen

Met een gewicht van slechts 55 gram is de door ALPLA ontwikkelde fles ongeveer 90 procent lichter dan het alternatief voor herbruikbaar glas, waardoor de ecologische voetafdruk met ongeveer 30 procent wordt verminderd. Het lage gewicht heeft een positieve invloed op de productie, verzending en opslag van de containers. Met de introductie van de herbruikbare PET-fles gaat Vöslauer jaarlijks circa 400 ton materiaal en 420 ton CO2 besparen.

De met ALPLA ontwikkelde herbruikbare PET-fles weegt slechts 55 gram.

Artikel delen