Tetra Pak vervangt aluminium barrièrelaag in verpakkingen

Tetra Pak vervangt aluminium barrièrelaag in verpakkingen

In een volgende fase naar een compleet hernieuwbare aseptische verpakking, vervangt Tetra Pak de huidige aluminiumlaag in haar kartonverpakkingen door een innovatieve fibre-based beschermingslaag.

Nog geen abonnement op VerpakkingsManagement? Meld u hier aan en ontvang hét vakblad voor de verpakkingsindustrie het eerste jaar met 30% korting.

Tetra Pak heeft naar eigen zeggen met succes een technologische validatieronde van vijftien maanden afgerond, waarbij een alternatieve polymere beschermingslaag in kartonverpakkingen is toegepast die de reguliere dunne aluminiumlaag vervangt. De onderneming zet nu een volgende stap met het testen van een fibre-based beschermingslaag. Dit is een primeur op het gebied van kartonverpakkingen voor voedingsmiddelen die ongekoeld worden gedistribueerd. De tests maken deel uit van de gefaseerde aanpak in de ontwikkeling en validatie van nieuwe oplossingen. Het doel is een aseptische verpakking die volledig hernieuwbaar, recyclebaar en CO2-neutraal is, informeert de verpakkingsproducent.

Voedselveiligheid


Tetra Pak wil de aluminiumlaag in haar kartonverpakkingen vervangen door een fibre-based beschermingslaag.
Tetra Pak wil de aluminiumlaag in haar kartonverpakkingen vervangen door een fibre-based beschermingslaag.

De aluminiumlaag die momenteel in kartonverpakkingen wordt gebruikt, heeft tot doel het waarborgen van de voedselveiligheid. Hoewel dunner dan een mensenhaar, is de aluminiumlaag verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de broeikasgasemissies die verband houden met de basismaterialen die door Tetra Pak worden toegepast.

Alternatieve beschermingslaag

Met het doel de klimaatimpact van kartonverpakkingen te verminderen, is eind 2020 in Japan een technologische validatie uitgevoerd, waarbij een beschermingslaag met polymeren is toegepast die de reguliere aluminiumlaag vervangt.

De test leverde inzichten op over de implicaties voor de waardeketen van het vervangen van de aluminiumlaag in verpakkingen door een alternatieve beschermingslaag. Als gevolg van deze verandering kon hiermee ook een vermindering van de CO2-voetafdruk worden vastgesteld. De test bevestigde eveneens dat de alternatieve beschermingslaag voldoende bescherming biedt tegen zuurstof bij de verpakking van groentesappen en tegelijkertijd hogere recyclingpercentages mogelijk maakt in een land waar recyclers de voorkeur geven aan aluminiumvrije kartonverpakkingen.

Consumententest Tetra Pak

Op basis van de verschillende bevindingen test het bedrijf momenteel samen met enkele klanten een nieuwe fibre-based beschermingslaag. Zogenaamde portieverpakkingen met dit nieuwe materiaal liggen momenteel in de winkels voor een consumententest, met een verdere technologische validatie die later in 2022 gepland staat, aldus Tetra Pak.

Artikel delen